Övervintrade träd på terrassen

Jag är så glad för att alla våra växter som vi odlar i krukor och ekfat verkar ha klarat vintern. För två år sedan fick vi så mycket vinterskador och några träd frös bort under den extremt kalla vårvintern 2012. Många av våra växter står i ett kallt mörkt garage med minusgrader. Vi bäddar in dem i bubbelplast och fiberdukar. Inget vatten då det är så mörkt och kallt.

Den japanska lönnen, Acer ‘Dissectum Garnet’ är inne på sitt fjärde år och jag toppdressar jordytan med kompost och kogödsel nu på våren. Ger alla växterna sparsamt med vatten tills bladen börjar synas.

japansk lönn

Under sommaren vattnar jag växterna med Microferm i krukorna och även växterna i trädgården. Sommarblommorna får extra gödsel av Chrysan och ibland benmjöl.

blodlonn

Jag längtar verkligen till blodlönnen slår ut sina rödskimmrande blad. Tycker den har blivit så vacker när den fått sin knotiga form.

ronnsumak

I den höga zinktunnan växer hängande blodbok Fagus purpurea ‘Pendula’ som också övervintras i garaget. Däremot får klotlönnarna  ‘Acer campestre ‘Nanum’ och den flikbladiga rönnsumaken stå ute då ekfaten är för tunga att flytta. De är noggrant inlindade med liggunderlag och pooldukar som extra isolering. Nu är all vintertäckning borttagen , men jag har inte börjat vattna dem ännu.

Funderar ni på att ta ut era övervintrade olivträd, citronträd bör de få vänja sig sakta vid dagsljuset i skuggan. Vattna inte för mycket! Slokande blad är ofta ett tecken på för mycket vatten då de inte börjat bilda nya sugrötter ännu. Och Håll koll på nattfrosten!

ronnsumaken

Är så glad för den exotiska rönnsumaken Rhus typhina ‘Dissecta’.  Det är en törstig växt och jag vattnar dem flera gånger i veckan under högsommaren. Tycker verkligen om att de ger så härlig grönska på vår stora terrass. Till vänster växer jätteverbena, vit gaura och blå heliotrop.

Hoppas ni haft en härlig helg!

Kram V.