Under den gångna veckan har jag varit hemifrån i fyra dagar och tre nätter (!) och jag kan inte ens minnas när jag senast var på resande fot så länge utan min familj och alla djuren. För att inte tala om grönsakslandet och skogen och hagarna och huset och all renovering. Som alltid är det pirrigt och lyxigt att bara ha sig själv att rå om. Men hur kul det än är att röra på sig och vidga sina vyer så när jag väl nått målet med resan vill jag vända hem. Att resa bort får mig alltid att inse hur meningsfullt liv vi lever på gården, ett liv i världsklass faktiskt…även om vi bodde på mysiga Brattlandsgården i Undersåker, ett stenkast från mäktiga Åreskutan i bakgrunden…

IMG_20150903_101310

Men vi tar det från början: under den gångna veckan har jag varit på kurs med ett antal GRÖNA ENTREPRENÖRER, eller nyjordbrukare kan man kanske kalla de allra flesta deltagarna. Landsbygden behöver nyskapare som kan utveckla grön näringsverksamhet och där kommer kursen Gröna entreprenörer in då det handlar om att skapa en meningsfull försörjning inom naturbruket på landsbygden och bidra till en hållbar omställning i samhället med bibehållna ekosystemtjänster. Så alla vi 21 satt i ring och gick igenom en högst intressant process för att både bekanta oss med varandra och sätta ramarna för den fortsatta utbildningen…en process som var lika plågsam som insiktsfull. Ni som var med vet exakt vad jag pratar om :)

20150902_190118

Till slut när gruppen kommit lite närmare klarhet fick vi en introduktion i Holistic Management och vi fick ta del av hur föreningen Fjällbete bygger matjordar med hjälp av sina betande får. Det om något är så intressant så att jag hade svårt att sova efteråt, trots att vi tog milslånga promenader i kvällen på skoter- och vandringslederna i skogen. Eller så var det fullmånen.

20150903_132845

vi besökte även Skärvångens bymejeri där en av ägarna guidade oss runt i ystningens ädla konst och berättade historien om det omtalade mejeriet i både med och motgångar. Efteråt hälsade vi på en av kursdeltagarnas gård med getter, grisar, höns, får, kor och draghundar….pust. På gården mjölkades, slaktades, röktes och togs emot turister samtidigt och jag måste säga att där har vi en ägarinna med långt fler järn i elden än jag någonsin haft.

IMG_20150903_101728

Sammanfattningsvis var det en overklig, intressant och inspirerande vecka. Eftersom fortsättningen på kursen lovar drösvis med permakultur, holistic management och studiebesök med inblick i gröna företagares villkor och verklighet lovar jag att hänga kvar där, ja jag längtar till nästa gång faktiskt!

Ni som känner att kursen är något för er och vill ha mer info, kika in HÄR. Det går bra att redan nu anmäla sig till nästa års kurs.

Till slut, när höstmörkret sänkt sig över landskapet anlände vår hemtransport till Klovsta och jag hoppade av bilen med min slitna tubväska i näven. Jag stapplade uppför backen fram till huset. Genom fönstret såg jag min bonde sittandes vid köksbordet i skenet av vedspisen. Det var gött att vara hemma. Riktigt gött.