Påskens godaste mandelkaka

veranda i påsk

Här på verandan, fast med påskris istället gör granris i kruset, planerar jag att hänga i påsk. Jag och Lilly är hellediga, medan Marcus ska gå in och baka lite för att göra alla bröd- och fikasugna som kommer till mysiga bageriet Solhaga stenugnsbageri glada och nöjda.

Jag ska också dit och fika, men själv tänkte jag också passa på att baka svärmors goda mandelkaka. En blandning mellan mazarin och saftig sockerkaka. Otroligt god, och bäst om den får safta till sig en dag.Det här blir en lite mindre sockerkaka, men jag tänkte prova att dubbla satsen och bara baka lite längre tid i ugnen.

Barbros mandelkaka

ca 6-8 bitar

200 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 stort ägg
25 sötmandlar
3 bittermandlar
1 1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Vispa smör och socker till en vit och fluffig smet. Tillsätt ägg och därefter mjölk och vispa vidare. Mal mandlar och bittermandlar och tillsätt detta till smeten. Blanda mjölk, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner detta i smeten. Smörj och mjöla/bröa en liten sockerkaksform och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills kakan lossnar från kanterna. Låt svalna innan du stjälper ut kakan ur sin form.