Prostens pizza och vår tomatsås

En väldans kul detalj i mitt arbete är att jag titt som tätt blir intervjuad; i tidningar, på scener, i radio och lite överallt. Och de vanligaste två frågorna jag får de senaste åren är;

– HUR orkar du göra så mycket? Familj, tusen bollar i luften och sen helgpizzeria hemma och en massa djur på det?! (Svar: Jag bor på landet och tittar extremt lite på tv. Vet ni hur mycket energi man får av bonnaluft?? Spana bara in alla bönder – man blir supermänniskor på bondvischan helt enkelt!)

– Hur gör man får att få bord på Prostens pizza?

Ja, den senare frågan är lite svårare att ge ett snabbt svar på. Vi driver nämligen en lite speciell krog. För det första är den bara öppen två helger i månaden och vi tar emot bokningar för ca 50-60 personer per kväll. För det andra tar vi bara emot bokningar via mail och vi släpper våra tider ca 1-2 månader i förväg vid en viss tidpunkt som vi aviserar på vår facebook-sida någon dag i förväg. (Gå in och gilla!) Anledningen till att vi inte har telefon och bara tar emot mailbokningar är att vi driver det här hyfsat vid sidan av våra andra jobb vilket gör att vi oftast jobbar med det här på kvällarna. Få människor vill ringa och boka bord eller få samtal runt halv tolv-snåret en måndagskväll :-)

Sen har det på något magiskt vis blivit så att folk är helt tokiga efter att få käka roman-style pizza bredvid en gödselstack på Skrea backe. Vanvettigt, galet roligt och jag och Marcus får nypa oss i armen varje gång vi lägger ut nya tider. Oftast blir det fullbokat efter 1-2 minuter likt värsta rockkonserts-släppet. Och varje gång önskar vi så att vi kunde få säga JA istället för nej till alla de hundratals pizzasugna som vill komma hit till oss. Men ett hett tips; alla kvällar vi har öppet (förutom på sommaren när prostens pizza lever lite sitt egna galna liv) så kan man alltid komma runt 21-snåret för en kvällspizza. Lite som på kontinenten helt enkelt! :-) Då har våra tidiga gäster nästan alltid hunnit röra på sig och det finns lediga bord igen. Vi tar dock bara bokningar på en sittning per bord och kväll, men vill man komma sent är det bara att droppa förbi. Och det gäller inte bara grannar här på Skrea backe och andra falkenbergare. Nej, vi har sena pizzagäster som kör från såväl Ängelholm Borås och Göteborg! Vill du vara på säkra sidan kan du alltid maila oss så vi vet att ni kommer.

Vill du veta mer om det här med bokningar, datum osv kan du bara gå in på vår Facebook-sida eller www.prostenspizza.se (dock mer action på Facebook-sidan) Eller så mailar du helt enkelt prostenspizza@gmail.com!

Ni kommer få ta del av mer om livet här med Prostens pizza, men till att börja med tänkte jag bjussa på vårt recept på tomatsås. Världens bästa om du frågar mig!

Prostens tomatsås till pizza
Något av det viktigaste på en pizza är just tomatsåsen och vi har verkligen vänt ut och in på oss själva i jakten på den perfekta tomatsåsen. Vi landade i att en kallmixad tomatsås är bäst, och man måste använda bästa krossade tomaterna man bara kan hitta. Dessutom har vi parmesan eller grana padano i såsen vilket ger både lite kropp och härlig sälta till såsen. För mig ska en tomatsås verkligen smaka lite och det gör just denna.
Ca 8 pizzor (4 dl)
10 minuter
1 burk/tetra krossade tomater av bästa kvalitet (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
2–3 rivna vitlöksklyftor
1 dl finhackad basilika
1 ½ dl finriven parmesan eller grana padano
salt och nymalen svartpeppar

Häll alla ingredienser i skål och mixa såsen slät. Smaka av ordentligt med salt och peppar, tomatsåsen ska ha mycket smak, då man inte tar så mycket på varje pizza.