Så pocherar du ägg!

Har du höns där hemma? Då kanske du precis som jag har en rejält välfylld äggskål just nu? Hönsen har äntligen flyttat hem till gården efter vinterboendet hos grannen och att sprätta omkring i trädgården i solljus verkar ha gjort susen för äggproduktionen för hej vad det går nu! Även om vi firat en ägg-stinn påsk så har jag mängder med ägg här hemma. Och då gör jag gärna något av det godaste jag vet med ägg, nämligen att pochera dem!

Pocherade ägg serverar jag gärna som en lyxig helgfrukost, i soppa (kanske första nässelsoppan?), på lunchmacka eller på matiga sallader för både krämighet och lite mer ”smarrighet” helt enkelt. Hur brukar du äta pocherade ägg? Är det helg och lyx är någon form av smörsås a match made in heaven, jag säger bara vit sparris med pocherade ägg och citronhollandaise… AAAAHHHH!

Förresten, är du som jag och inte kan få nog av ägg? Då måste du spana in min kompis och briljanta kollega Tove Nilsson som gjort tidernas finaste ägg-bok. Löp och köp!

Pochera ägg

ägg
1 liter vatten
2 msk ättikssprit (12 %)
1/2 tsk salt

Koka upp 1 liter vatten med 1 matsked ättikssprit och 2 teskedar salt. Ta av kastrullen från värmen så att vattnet endast sjuder. Knäck ett ägg i en kopp som du först svänger runt lite ättikssprit i (för att ägget inte ska fastna i koppen). Stjälp ner ägget i kastrullen och låt sjuda i cirka 3 minuter. Skaka lite på kastrullen under tiden så att ägget inte fastnar i botten. Ta därefter upp ägget med en hålslev och lägg upp på flat tallrik.