Ett helt år har gått sedan jag blev heltidsbonde på vårt lantbruk i Klovsta. Ett helt år har jag haft på mig att reflektera över det gångna och framtiden. Har legat lågt och varit lite osynlig och anonym känns det som. Stängt av hemsidan för att börja skapa något nytt. Stängt av mailen allt oftare och inte varit så tillgänglig hela tiden. Att ligga lågt har varit otroligt skönt. Något jag verkligen och hett längtat efter i flera år. Vakna pigg och gå och lägga sig trött helt efter den inre klockan. Använda en stor del av tiden till att tänka och göra ingenting. Umgås med familjen. Klappa, pussa och mata djur. Krafsa i jorden och dra upp egenodlat. Äta egen mat i världsklass. En stillsam resa som gjort att jag faktiskt återigen känner lust att utveckla och slänga ut mig lite mer i hetluften

IMG_20151214_174101

En stor del av sabbatsåret har ägnats åt att fundera över hur vårt lilla familjejordbruk skall drivas. Besök hos mathantverkare och nybönder har gett många kickar och uppslag. Kurser som Gröna Entreprenörer på Hola folkhögskola ger många nya bekantskaper och infallsvinklar till hur ett ansvarsfullt och regenerativt jordbruk ska bedrivas. Häromveckan ställde vi oss frågan: hur vill vi leva våra liv, det centrala inom Holistic Management, som är ett planeringsverktyg inte bara för betesplaneringen utan även företaget och ditt liv i helhet. Hur vill jag leva mitt liv?

Screenshot_2016-01-14-08-10-20-1

Trots att svaret på den frågan varit väldigt varierande under året från ”nu är jag trött på den här stora energikrävande gården och flyttar till en pytteliten stuga, knölar in familjen där och blir helt självförsörjande” till ”vi slår upp portarna till en stor gårdsbutik och renoverar allt under en sommar och öppnar ett gårdshotell nästa år – lätt som en plätt”. Och någonstans mittemellan har jag landat. Och pratat mycket om de olika extrema lägena med familjen. Att vi måste landa någonstans där mittemellan. Så att vi behåller glädjen mitt i allt kaos som ofta uppstår hos oss då många själar ska samsas om tillvaron, speciellt då mor på gården har alltför många ideer att utveckla, samtidigt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi Gröna Entreprenörer pratar också mycket om begreppet relationsmat. Den viktiga relationen mellan bonden och hen som ska äta men även relationen mellan gårdens djur och jorden som de bygger upp och som vi tacksamt odlar. Om kärleken, respekten och vördnaden till naturen som nästan per automatik följer med då människan får möjlighet att bli delaktig i sin egen matproduktion. Att varje liten gård som brukar jorden regenerativt och håller djur respektfullt knyter till sig ett antal människor som inte har möjlighet att bruka sin egen jord är någonting som verkligen kan revolutionera landsbygden och få människor att återvända från stad till land och få småbruken att återigen blomstra. Jordnära sysselsättning och landskapet fullt med betande djur. Hisnande tanke!

kossa

Klovsta Lantbruk (eller Norrfrid Naturbruk som jag vill kalla det) har redan börjat med andelsjordbruk. Många familjer har besökt gården och våra djur och vi har berättat hur vi driver gården, om våra tankar och framtidsplaner. Vi har tillsammans glott på hönsen, klappat en kossa och kliat grisen under hakan. Vi har svarat på frågor, fikat och skrattat tillsammans. Så roligt att ni nu är 15 familjer som beslutat er att vara en del av vår gård och som varje kvartal kan hämta eller få köttlåda och annat smått och gott som vi producerar levererat till upphämtningsställen längs med sträckan Sollefteå – Härnösand – Sundsvall – Stockholm. Blev du nyfiken nu eller på stört säker på att du vill bli en andelsprenumerant så mailar du norrfrid@hotmail.com så lovar jag att svara på alla frågor och funderingar ni har. Vi öppnar gården för ännu ett 15-tal familjer under 2016. Ni kan alltså bo ända i Stockholm och få vårt naturbeteskött levererat, och sedan se gårdsbesöket som en del av semestern då ni bilar upp till oss för exempelvis en gårdsweekend på landet…

IMG_20151128_073646

Någonstans i bakhuvudet hägrar en vision om stora odlingar, fruktträd och surrande bikupor kryddat med ett stort växthus för både odling, höns och som mötesplats för er. Fler besökare och människor i arbete med gårdens sysslor är förutsättningen för det då. I kristallkulan ser jag även några fjällkor som går med sin kalv men som vi ändå lånar lite kvällsmjölk av för att göra smör och ost. Iordningsställda gårdshus att husera besökare. Ni ser, nu är jag där igen. Inspirerad till tusen. Det krävs verkligen inte mycket!