Det här med att tömma ett hus eller rättare sagt en hel gård är minsann ingen lek. Att bära ut möblerna och rensa i alla skåp och skrymslen går väl an. Inga speciellt svåra beslut att ta. Kasta tidningar, lämna färgburkar och kemikalierester till miljöborgen. Packa ihop porslin i hundra banankartonger och pressa in de i gårdshuset i väntan på eventuella caféaktiviteter i Klovsta, Likaså allt överblivet från gårdsbutiken. Kattvindarna fylldes fortfarande av barnens utväxta kläder, slalompjäxor, rullskridskor, tält, sovsäckar och hjälmar för de olika aktiviteterna. Mycket har vi gett bort till Lions och ska frakta massor till Erikshjälpen när jag väl fått tid och ork att utforska högarna. Det bär inte emot speciellt mycket och känns bara som en enda stor lättnad att bli av med allt som vi inte behövt på åratal. Oh my så mycket grejer en sjumanna-familj hinner samla på sig genom åren, speciellt från åren då vi hade som hobby att på helgerna åka till shoppingtemplen. Åren då vi inte visste bättre…

P2226533

Det svåra kommer då vi ska tömma uthusen. I kornboden hittas till exempel gamla kranar, ett mässingshandfat, hyllkonsoler, listbitar, ett parti fasat kakel och en duschstång med porslinsvred. Ni vet de där bra-att-ha-sakerna. De där sakerna som de flesta normalfuntade människorna aldrig skulle ens tänkt tanken att släpa upp på logen. I traktorgaraget hänger hundratals bra-att -ha saker som fönsterbågar, gammalt glas, överstycken, spegeldörrar och bordsben. De sakerna har i flera år följt med förutom fysiskt så också i fantasin där jag har målat upp de mest fantastiska växthus, orangerier och trädgårdsinstallationer vi ska bygga. Alltid i framtiden. Där hägrar Edens Lustgård dit obehöriga ej äga tillträde, den hemliga trädgården dit vi kliver in genom den här gamla hissdörren ni ser på bilden. Hissdörren som min fantastiska man nog idag ångrar att han släpade hem till mig i Sörmland från ett bygge han var på i Stockholm.  Aset som är tungt nog för fyra man att lyfta och som nu för tredje gången flyttar och som för varje flytt ger upphov till vilda trädgårdsfantasier.

Det är just de här bra-att-ha-sakerna som gör flytten svår. Kampen inombords mellan minimalisten som bara vill äga det nödvändigaste och den galna skrotsamlaren är svår.