Sol och kärlek i glöggen!

LLobesk-CF050373 1

Nu lackar det mot jul! Det ska glöggas och mysas. En av mina favoritprodukter från Pantelleria är Uva Passa. Underbara russin som jag använder i bakning och matlagning eller mumsar på som de är.Nu när jag senaste tiden läst och hört om problemen med gifter och besprutningsmedel på russinen i handeln, så är jag glad att våra russin är helt rena från sånt skräp. De är bara druva, sol och kärlek. Druvorna som vi gör russinen av är den söta lokala druvan Zibibbo. Den härstammar från druvan Muscat de Alexandria och togs som så mycket annat till Pantelleria av araberna.

LLobesk-CF117098

Zibibbo är en tålig druva med vinstockar som växer lågt. Detta är ett måste på en ö som bär namnet vindens dotter.  Zibibbo och vulkanjord är en matchmake in heaven, och blir till söta russin efter det att vi plockat dem och lagt dem att torka i solen.  Den här processen tar ca 20 dagar och under tiden vänder vi på dem. När de är klara rensar man bort en del av kvistarna och en och annan ful druva. Detta görs i Nonnas Rosas kök av Carlo och Rosa. Tiden det tar att göra det är kvalitetstid. Under tiden de utför arbetet passar de på att uppdatera varandra på det senaste skvallret i byn.

1 uva passa-CF120661

Nu till jul kommer dessa underbara russin att säljas hos Brillo som ligger i Sturegallerian i Stockholm och på vår webshop.  De är ju snygga också att lägga upp med kvist och allt. Till glöggen eller varför inte på ostbrickan. De sista bilderna tog jag här i NY som jag just nu befinner mej i. Till mina foodievänner här i stan har jag med mej en påse fylld med Pantellerias guld som julgåva. Den innehåller Kapris, Oregano och Carlos russin. Vill du också ge bort den här påsen som en julklapp så kan du beställa den här. Sista dagen att beställa för att få den till jul är 21 dec!

christmas giftbag-CF120624

Fler bilder från Pantelleria finns på instagram med namnet underthealmondtree samt på facebook Under the almond tree