Förra veckan var min vän och kollega Hedvig von Mentzer och jag i Marocko. Vi besökte bland annat Soussdalen som ligger i nedre delen av Atlasbergen, där växer arganträden vilt och från dem tillverkas en av världens mest exklusiva oljor, arganoljan. Av nöten utvinner man oljan som används främst inom skönhetsindustrin för hår och hud men den är också en kulinarisk delikatess. Skillnaden på framställningen av oljan som man äter från den som man använder till hud och hår är endast att man rostar nötterna över öppen eld innan man utvinner oljan. Den är helt i min smak och liknar en rostad hasselnötsolja. Vi besökte ett av kooperativen i Soussdalen som heter Coopérative Toudarte och består uteslutande av kvinnor.

LLCF106802

Eldsjälen som trots stora motgångar startade kooperativet heter Fatima Ihihi , hennes starka och inspirerande historia är något jag vill återkomma till senare här på bloggen. I den här delen av Marocko är invånarna Berber och talar ett eget språk som skiljer sig från arabiska och franskan som är de officiella språken i Marocko. Berberna kallar sig själva ”Imazighen” som betyder ” att vara fri”.

LLCF106727

Vi välkomnades av kvinnorna  från kooperativet med sång och dans påföljande av te.
Temperaturen närmade sig 40 grader och vi serverades te i ett stort tält kring runda låga bord. Sött svart te och till detta ett typiskt Berberbröd som bakats över öppen eld. Mitt på bordet dukades tre fat upp med apelsinblomshonung,  arganolja och amlou. Amlou är Berbernas variant av Nutella som görs på rostade arganötter och mandel, Himmelsk!

LLCF106756

LLCF106794

LLCF106767

LLCF106773

LLCF106783

Lite fler bilder från Hedvigs och min resa i Marocko finns på instagram under namnen  msenplace och underthealmondtree