När alla ni andra förbereder julen därhemma med pepparkaksbak och kolakokning ligger jag här i min nya odlingstunnel på alla fyra och mäter jordtemperatur, kärrar in mer färsk kodynga, vattnar, väntar och tar tempen igen. För några veckor sedan bestämde vi att hönsen skulle tas hem från Norrfrid men var sjutton skulle vi placera de på gården i Klovsta? Det finns inget hönshus, hönstraktorn av en gammal husvagn var inte färdig på långa vägar och vintern pockar på

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Då bestämde jag mig för att prova Bondjäntans metod att ha hönsen i växthuset över vintersäsongen. Funkar det för henne funkar det för mig tänkte jag och skred till verket. Det kan tilläggas att vi bor lite längre norrut än jäntan och kan ha rikligare med snö också…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så gällde det också att hitta en odlingstunnel för överkomligt pris och det har skrivits en hel del om denna odlingstunnel på odlingsbloggar…sagt och gjort, klickade hem den och någon vecka senare kom ekipaget till vår gårdsplan. Så fick vi bråttom att få upp ramen innan tjälen skulle sätta stopp för planerna…men det gick efter lite tandagnisslan och plockepinn som vi är mästare på nu. Får inte ni ihop er tunnel – ring oss!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Precis vid ingången till tunneln satte jag upp flera pallkragar i flera våningar förberedda för tidig vårsådd. Mer om detta senare när jag sätter igång med det….

I botten av tunneln kärrade vi in massor av färsk kodynga och halm. Tanken är att få detta brinna, precis som bäddarna i kossornas och fårens ligghallar. På detta spolade vi hett vatten och hoppas nu att underlaget ska efter påfyllning av dynga och halm börja alstra värme åt pullorna. Vi får se om detta lyckas men hönsen är iallafall nöjdare än vanligt då de kan krafsa i halmen och leta efter dyngbaggar, det bästa de vet! På Norrfrid hittade jag alltid flocken antingen krafsandes i blomrabatterna framför huset eller i dynghögen bakom ladugården. Här får de verkligen leva ut sina naturliga instinkter då vi slänger all rens, kompost och matrester direkt på underlaget.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På köpet får de njuta av all tillgänglig dagsljus över dagen, vilket har gjort att hönsen fortfarande värper i december. Det har aldrig hänt tidigare när de bodde i det mörka hönshuset, även om jag försökte luras med tidsinställda lampor…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Här ska det bli fler bäddar och större odlingar nästa säsong. Hönsen ska få gå fritt på gården förutom då i köksträdgården där de är portförbjudna. Staket måste alltså byggas, eller så drar vi hönstraktorn så längt ifrån att de frestas av andra saker än mina salladsblad att picka på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huvudsaken är att hönsen får söka sitt foder själv och komplettera med mat- och trädgårdsrester. Det är slut på Granngårdens snabbmat nu! Det kommer att bli en spännande säsong 2015!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det återstår att se hur värmen i tunneln utvecklas (eller avvecklas) men än så länge håller det plusgrader. Blir det kallare drar vi dit fler värmelampor eller flyttar hönsen till ladugården där vi kan få till värmen bättre. I vilket fall som helst är det himla trevligt att höra hönskackel på hemmaplan igen. Precis vad jag behövde!