Trogen mörkt röd tulpan

Jag älskar tulpaner och har provat många genom åren. Denna sort ‘Couleur Cardinal’ är den äldsta av de viktorianska tulpanerna som introducerades redan 1845. Den växer hos min mamma i en slänt med blå förgätmigej och vita allium.

En utsökt kombination utan tillgjordhet som ibland kan infinna sig i vårlöksrabatter. De svällande sidenlika knopparna och stjälkarna har en plommonfärgad nyans som ger fin kontrast till de vackra röda kronbladen. Den är stadigväxande och långlivad. Har kommit i trogen tjänst flera år.

Tulipa Couleur Cardinal

Tulipa ’Couleur Cardinal’

( Fotot är taget hemma hos min mamma av Lena Granefelt )

Skönheten sitter inte alltid i tulpanens blomma och hjärta. Ibland offrar jag några på våren. Klipper av dem som snitt och sätter dem i min blå porslinskanna i köket. När de under sin senare del av blomning tappar sina kronblad och färgar köksduken med gult frömjöl så kan jag tycka att det är det vackraste jag någonsin sett. Sorgligt och sakralt i all sin ljuvlighet.

På våren serverar jag lökarna benmjöl både före och efter blomningen. Knipsa gärna av de överblommande fröställningarna som annars stjäl näring ur lökarna. Tulpaner kan sättas sent på hösten, men naturligtvis är det bäst om de får komma i jorden för rotning så tidigt det går. Glöm inte att strö ut blodmjöl tidigt på våren precis när de tränger upp ur myllan för skydd mot råddjur och harar.

Ni kan köpa den i Zetas webbshop eller i butiken.

Min mamma finns i butiken hela helgen ( 19-20 september kl.11-16 ) och ger sina bästa råd om lökar. 

Kram V