Ni som besökt gårdsbutiken vet att det finns en gammal bakugn i mellersta rummet där det i normala fall serveras hembakt fika och kaffe. Det finurliga är att den säkert hundraåriga bakugnen är fullt funktionsduglig! Då och då tänder vi den för att baka tunnbröd såsom man gjort i alla tider i norrländska hushåll. Ofta mitt på en lördag då vi håller öppet för att besökarna ska få fika och köpa med sig hem rykande färskt tunnbröd.

vedugnsbak3

På gårdarna i norrland hittas bagarstugan med bakugnen oftast i en separat stuga men inte på Norrfrid. Där ligger bakugnen i källaren i den vackraste av miljöer med färggrann pärlspont och den gamla låga köksinredningen intakt. Här har man bakat och förvarat mat i alla tider samt sovit i bakersta kammaren sommartid. Mycket smart då det är svalt och skönt i källaren till skillnad mot sovrummen uppe under plåttaket.

vedugnsbak1

Här bakar min man mjuktunnbröd för ett reportage som gjordes av Anna Truelsen och Carina Olander för ett tag sedan. Nu i lördags var det inte fråga om något reportage utan tanken var att fota bakprocessen men som vanligt sprang tiden ifrån oss och butiken fylldes av glada besökare fortare än kvickt. Dessutom krånglade kortläsaren så fotandet fick ge vika för att möta gästerna och fylla på fikabordet

vedugnsbak4

tunnbröd smakar som bäst med en smältande klick smör om ni frågar mig, men ingen tunnbröd utan mese om ni frågar en norrlänning. Olika sorters ost är gott till.

1239916_10201861151957540_721828591_n

Istället för egna bilder har jag lånat kundernas bilder av tunnbrödsbaket. Tack Kunder!

Det är bästa Lotta som höll i bakspaden utan att darra på manschetten. Hon knådade och kavlade och gräddade vartannat vid ugnsvärmen och bagarstugan fylldes med nyfikna besökare. Det finns lika många recept och sätt som det finns bagare/bagerskor. Med lite övning kommer man snart på vad som passar en bäst. Det bästa sättet att hålla rytmen är att vara två – en som kavlar och en som gräddar. Annars är det lätt att bränna kakan då de gräddas snabbt i ugnen.

IMG_20140330_154802

Men sprudlande glada Lotta höll ställningarna med perfekta tunnbrödskakor. Vilken glädje denna kvinna utstrålar! Är så glad att ha lärt känna henne. Hur det gick till kan ni läsa mer om HÄR!