Vi är väldigt glada över att ha Johanna Walden som ny bloggare här hos oss. På Villa Walden kommer ni att få följa med i processen att bygga ett nytt hus. Hitta rätt husleverantör, skisser, kontrakt, funderingar kring planlösning, fönstersättning och hur man anlägger trädgård. Här får ni följa med på allt. Välkommen Johanna!

 

Välkommen till Lantliv Johanna hur känns ditt nya blogghem?
– Tack! Det känns fantastiskt roligt! Lantliv är en stor inspirationskälla för mig.

Berätta om dig själv, vem är du?
– Johanna Walden heter jag och ska tillsammans med min familj bygga vårt drömhus under 2018. Jag jobbar som projektledare på inredningsföretaget Kinnarps globala marknadsavdelning och driver vid sidan av det Johanna Walden Photography & Graphic Design.
Efter 14 år i Stockholm och jobb i reklambranschen flyttade jag nyligen med min familj ned till min hemstad Lidköping för att förverkliga drömmen om hus. Idag varvar vi lantlivet med storstadslivet då min man fortfarande jobbar i Stockholm och det känns fantastiskt! Vi brukar säga att våra barn är väldigt vana vid att åka bil :) Angående hus så letade vi länge på Hemnet men hittade ingenting som passade, så när tillfället dök upp att köpa en tomt i det område vi ville bo i, så slog vi till! Tanken slog oss såklart, ska vi verkligen bygga?! Vi kan ju ingenting om att bygga! Man har ju hört att det är en lång och jobbig process. Men, vi läste på allt vi kom över på nätet och snart var vi övertygade- vi kör! 

Spännande! Vad kommer vi att få njuta av i bloggen?
– Jag hoppas kunna inspirera och hjälpa andra som går i hustankar. Jag har själv frenetiskt läst alla husbloggar jag kommit över, det är oslagbart att lyssna till de som faktiskt varit i en byggprocess, vad som fungerat och inte fungerat, vad man ska tänka på osv. Ni kommer att få följa med på hela vår resa från att välja tomt till att hitta rätt husleverantör, hur vi har resonerat kring planlösning, fönstersättning och anlägga trädgård samt alla val man behöver göra innan man har ett färdigt hus. Jag kommer varva vår berättelse, fakta, tips och länkar med vackra bilder. Jag hoppas att den som går i hustankar eller den som helt enkelt gillar arkitektur, inredning och trädgård hänger med. Just nu pågår arbetet med att färdigställa husritningarna, i augusti börjar bygget och inflytt är planerat till december 2018.

Vad ser du mest fram emot med ert nya hem?
– Yta! Och trädgård! Att bara kunna öppna upp dörren och slå sig ned på altanen och barnen kan springa ut och in som de vill. Det är en lyx efter många år i lägenhet och kånkande upp och ned för trappor med packning. Och att min bästa kompis bor 10 min promenadväg bort! Och såklart att vi får ett hus precis så som vi vill ha det.

Vad är det svåraste med att bygga ett hus då?
– Det är nog att föreställa sig hur det kommer att se ut. Vad gör det om fönstren är 10 cm högre, om badrummet är 7 eller 10 kvm, om man förlänger huset 30 cm eller höjer takhöjden? Alla de detaljerna påverkar jättemycket hur huset känns. Jag och min man Mattias har gjort otroligt mycket research, vi har rest land och rike runt och tittat på både visningshus och privata hus. Det är verkligen något som hjälpt oss mycket i arbetet. Sedan vi köpte tomten har jag alltid ett måttband i handväskan, ser jag något jag gillar så mäter jag! Häromdagen gick jag förbi ett hus med fina pelare på verandan till exempel, ägaren stod i trädgården så det slutade med att jag välkomnades in för att ta måtten. Och sen är ju också det svåraste såklart att man har en budget att förhålla sig till.

Du har en stor förkärlek för pardörrar… berätta, hur kommer det sig?
– Jag tror det har med ljusinsläppet att göra. Som fotograf älskar jag naturligt ljus och hur ljus faller. Det fascinerar mig! Min familj är vana (och oerhört tålmodiga) vid att jag titt som tätt stannar upp för att ta en bild ”för att ljuset är så fantastiskt”. Än så länge har vi 4 pardörrar inritat i huset, vi får se om det blir fler…

Kika in på bloggen här: Villa Walden