Den gångna veckan har bjudit på en överdos av söthet, både i lagården där fåren nu lammar, i skogsgrisarnas hage där kultingarna tumlar runt och i ligghallen där korna börjar bädda för kalvarnas ankomst. Det är ständigt vackert väder, solen skiner och tupparna gal i kör. Kan inte minnas att jag någonsin levt såhär intensivt som vi gör nu. Alldeles här och nu med få funderingar över framtida problem eller nutida bekymmer. Vi litar på varandra och att naturen sköter sina mirakler utan alltför mycket inblandning av oss människor. Redo att ingripa om någonting skulle gå galet men betraktar miraklen som sker på avstånd.

Sju lamm föddes den gångna veckan. Tackorna vet hur mammarollen ska skötas. Det kan vara annat med ungtackorna som ibland blir så förvirrade att de inte vill veta av sin avkomma. En natt i lagården gjorde susen för att lära en trilskande ungtacka att dia sina lamm. Efter handmjölkning och en hel del trixande står alla hennes lamm nu starka och viftar på sina små svansar när de dricker den livgivande mjölken.

Röda kossan Hedvig var först ut med att kalva i skogen. En frisk och stark pojke blev första kalven på gården Klovsta 2016. Hedvig är även en hejare på att ta hand om sina kalvar, hon gör det så väl att hon oftast gömmer kalven i skogen i håligheter och bakom stubbar. Närmar sig någon blir hon nervös och flyttar genast på kalven. Därför försöker vi störa henne så lite som möjligt, förutom när öronmärkena måste på kalven. Det försöker vi göra så fort och kvickt som möjligt. Det gäller att ha ögon i nacken när man närmar sig Hedvigs kalv för hon skyr inga medel att försvara sin bebis. Hon puttar dig garanterat omkull om du inte ser upp. Snabb som en vessla med örontången får en vara när den andra håller Hedvig på avstånd med käppen. Tur är väl att resten av koflocken är lugna nog att låta oss hållas.

Igår anslöt sig den 21.e familjen till gårdens andelsjordbruk och utsåg oss till sina personliga bönder ett år framöver. Familjen ville bli mer delaktiga i sin matproduktion, öka förståelsen för matens ursprung och få åtnjuta en andel av alla de gårdsprodukter som vi producerar på gården nu och framledes. Vad en andelsprenumeration innebär kan ni läsa mer om i ett tidigare inlägg HÄR

Klovsta andelsjordbruk har även en nystartad facebooksida, HÄR. Välkommen att kika in!

20160312_150434