Väderprognosen lovar högtryck flera dagar framöver och gräset är högt på åkrarna runt Klovsta. Det betyder bara en sak: vi måste illa kvickt påbörja årets slåtter! Det här är nog en av de viktigaste uppgifterna en bonde kan ha om han vill att hans djur endast ska äta egenproducerad foder – och det vill vi! Vi vill veta exakt från vilken lägda varje pressad höbal kommer ifrån då vi fyller kossornas och fårens höhäckar på vintern….

P6307279

Ni som inte är så haj på hur man numera tillverkar djurens vinterfoder kommer här en liten vokabulär: den gröne häruppe är en slåtterbalk. Den kör man tidigt på morgonen till åkern och slår av gräset. Manicken både klipper och stränglägger gräset alltså. Förresten är jag inte heller alls någon expert på detta.  Såhär gör vi med de grejer vi har. Något annat vet jag inte om.

P6307280

Vi behöver tre mindre traktorer för att få till en inplastad höbal. Här är två av de. Den ena drar höpressen bakom sig och den andra lastar de pressade och nätade höbalarna från höpressen till inplastaren och från inplastaren till uppställningsplatsen.

P6307283

Här är höpressen som slukar upp hösträngen, pressar och snurrar nät runt höbalen. När det är klart öppnas luckan därbak och ut rullar en nätinlindad stor och tung höbal

P6307285

vi har i ett par dagar sett över grejerna, oljat och smörjt, bytt knivar och testkört. Speciellt höpressen har helt otroligt många kugghjul och funktioner i sig där hundra operationer pågår samtidigt. Fungerar något dåligt blir det krångligt sen därute på fältet. Nu var det visst några knivar som inte utlöstes riktigt….

P6307289

den tredje traktorn är en gammal goding, Majoren. Den kör jag inte gärna då det är som att köra i en plåtburk utan styrservo till åkern. Där krävs armstyrka för att manövrera, men snygg är han, eller hur? Majoren driver inplastaren därbak. I år är det min man och jag som kör traktorerna och döttrarna turas om operera inplastaren. Håll tummarna för att grejerna håller även i år och att vädergudarna är oss nådiga tills vi tillverkat sisådär 700-800 höbalar…