Vitlökstips i Nyhetsmorgon

Imorgonbitti är det dags för fröpanelen i Nyhetsmorgon Tv4. Jag kommer att tipsa om vitlöksodling kl.9.45.

Jag skördade min vitlök i somras. Tyckte jag fick ett riktigt gott resultat i år. Jag provade två sorter. Sorten ‘Primor skördade jag som färsk i mitten av juli. Lade hela lökar på grillen..ljuvligt goda och milda i smaken.

En senare sort som heter ‘Printanor’ skördade jag i mitten på augusti. De fick ligga ute en vecka och torka och nu ligger de i en skål i köket. Vilken lyx att ha lagrad vitlök hela vintern.

Sättvitlök

Bästa tiden att sätta vitlök är i mitten på oktober när det börjar bli kallt. I södra Sverige kan man vänta till början av nvember. Den ska helst inte börja växa efter sättning, vilket kan medföra att den skadas under vintern.

vitlök

Zetas säljer vi vitlök som är odlad i Frankrike. De är statskontrollerade och virustestade fyller de krav som krävs för fullgott utsäde.

Man räknar cirka två lökar per kvadrat meter.

 

vitlök

Gödsla tidigt på våren. Gärna med hönsgödsel. Redan när de spröda stjälkarna börjar synas. Sedan ett par gånger till före midsommar. Blasten brukar börja gulna när det är dags för skörd. Låt dem inte ligga kvar för länge i jorden, då kan det yttre skallet som skyddar löken börja spricka.

Ett urval vitlök finns i webbshopen.

 

Kram V