Med några enkla medel kan du göra adventsfint hemma på bara en dag! Här kommer 9 tips på hur du skapar adventsmys i hela huset.

wplusb5807
Foto: Wichmann + Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

1. Sprid väldoft. Röda äpplen, några kottar från skogen och vackra stjärnor av anis på en gammal tenntallrik – vips har du gjort ett litet julstilleben som både doftar och smakar gott.

LLV_JUL001del3
Foto: Klas Sjöberg, styling Bettina Bieberstein Lee

2. Skapa ett grönt blickfång i hallen. I väntan på julen gillar vi att pynta i naturens egen färgskala. En tallkvist med några enkla dekorationer, en amaryllis i knopp och en krans av grenar välkomnar gästerna. Tänd ett ljus eller satsa på den gröna klotlampan som avger ett mjukt sken, 599 kr, Lyktan Bankeryd.

JUL_INREDNING017
Foto: Klas Sjöberg, styling Anna Hänström

3. Mysbelysning. Enklaste tricket för att skapa mysstämning är att tända massor med ljus. Duka vackert med mässingstakar i olika höjder. Fina stakar finns på Garbo Interiors för mellan 750 och 1200 kronor. En vacker bukett av eukalyptus och gröna kvistar av ene och gran sprider underbar väldoft.

Lär dig hur man stöper egna ljus!

jb_wplusb3233
Foto: Wichmann + Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

4. Hyacinter i grupp. Mer doft! Ingen annan blomma sprider så mycket härlig juldoft som hyacint. Ställ dem, med kruka och allt, tillsammans med några enriskvistar i en gammal korg och blunda. Pssst … ju fler desto finare.

JUL_INREDNING016
Foto: Klas Sjöberg, styling Anna Hänström

5. Bjud på glögg! Äntligen får vi njuta av trevligt umgänge och dricka glögg. Det fina med glöggkalas är att det är så busenkelt att förbereda. Ta en fin bricka, ställ fram tillbehör och värm glöggen – klart! Det underbart vackra brickbordet kommer från Det Franska Testamentet och kostar 4 000 kr.

Recept på alkoholfri granatäppelglögg

jb_wplusb3343
Foto: Wichmann + Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

6. Pyssla med barnen. Plocka några pinnar i skogen och tälj dem spetsiga på toppen. Måla ansikte och luva med vit och röd hobbyfärg och markera ögon med en svart tuschpenna. Stick ner de söta tomtarna i lite mossa i en kruka.

wplusb5636
Foto: Wichmann + Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

7. Gör en adventskalender. Enklaste och sötaste kalenderhuset gör du av 24 toarullar som du limmar på ”lock” av papper. Stämpla eller skriv siffrorna 1-24 på locken och limma ihop alla rullarna och dekorera med ett litet tak av papp. Fyll rullarna med någon liten överraskning. Fäst ett snöre och häng upp, varför inte på ett fint skåp.

jb_wplusb3151
Foto: Wichmann + Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

8. Enklaste stjärnan. Stjärnor hör till advent. Komplettera julstjärnan i fönstret med en egenhändigt gjord av fina röda tygband. Har du en gammal träskiva eller en oöm vägg? Spika i fem spikar som på bilden och vira sedan bandet kors och tvärs så det bildar en stjärna.

jb_wplusb3262
Foto: Wichmann + Bendtsen, idé: Marie Delice Karlsson och Helena Strauss

9. Fint julfat. Ta lite julpynt, några vackra ljus och naturens eget pynt och lägg allt i ett vackert fat. Allteftersom kan man fylla på fatet med mer, till exempel kakor och julgotter.

 

NUVARANDE Gör adventsfint hemma på en dag
NÄSTA Julpyssel: Gör en egen adventskalender med paket