Nu sprider sig doften av julens alla blommor. 
Hyacinter, amaryllis och azaleor får sällskap av mossa, 
kvistar och vackra blad i olika höjder och formationer. 
Om vaserna tar slut gör det inget – leta i förrådet 
efter krukor, glas och gamla kärl och skapa helt nya arrangemang för dina växter. Vi fyller på 
med blomdoft och inspiration!

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

VINTERDOFT MED HYACINTER
På middagsbordet har vi samlat 
alla blommor i mitten: suckulenter 
i lerkrukor, hyacinter som snitt­­blommor i låga glasvaser och 
små enbuskar i större krukor. Blanda de växter du tycker om, men håll dig till en färgskala och komplettera med blockljus.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

JULENS KLASSIKER – AMARYLLIS
Amaryllis hör till julens allra ståtligaste blommor, både som lök i 
kruka och som snittblomma. En vas täckt med mossa är vackert och annorlunda, men tänk på att den måste vara stadig för att inte välta. Ta ett lagom stort kärl. Använd så stora bitar mossa du kan, fastbundna runt vasen med grovt snöre som 
viras flera varv.

I den gamla kopparskålen har vi gjort ett arrangemang med mossa och ljus. Först tog vi oasisblock som vi blötlade och fyllde skålen med. Täck med mossa och gör fyra hål för ljusen. Tryck ner så att de står stadigt i oasisen. Dekorera gärna med grovt snöre kring ljusen och kanske några snittblommor nedstuckna i oasisen.

I glasskålen har vi ställt små azaleor. Fodra skålen med mossa och lägg ett lager små lecakulor i botten. Ställ ner azaleorna i sina små plastkrukor bland mossan och avsluta med att lägga lite extra mossa runt omkring. Azalea behöver vattnas regelbundet och det gör du enklast genom att ta upp de små krukorna ur skålen, låta dem bli genomvattnade och sedan ställa tillbaka. Har de inte slagit ut när du gör arrangemanget, ställ dem i ett fönster där de får ordentligt med ljus.

Amaryllis i kruka är extra vacker, eftersom även löken är dekorativ. 
Låt krukan stå i ett fönster och vattna sparsamt för att inte stjälken 
ska växa sig för lång.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

SICKSACKBUSKE
Även känd som Corokia
cotoneaster, vill ha lätt fuktad jord men inte starkt solljus.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

 STAPLA KRUKOR
– Lika enkelt som 
vackert med gamla terrakottakrukor. Här med minicyklamen och en suckulent.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

LJUSLYKTA AV VIDE
Du behöver: En cylinderformad vas eller glasburk, ett knippe videkvistar, snöre och gummiband samt en sekatör.
Gör så här: Trä gummibandet runt det cylinderformade glaset. Klipp videkvistar som är något längre än glaset är högt. Trä kvistarna innanför gummibandet så att glaset täcks. Dölj gummibandet med ett snöre, men låt det vara kvar eftersom videkvistarna kommer att torka lite och vilja falla isär.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

JULENS VITA ROS
Gynnsamma vintrar kan julrosorna blomma utomhus lagom till jul. Oftast väntar de dock till tidigt på våren och därför är det säkrare att satsa på julrosor i kruka inomhus. Den trivs så svalt som möjligt, men håller sig fin några dagar i vanlig rumstemperatur. Har den fått stå i ett svalt uterum eller liknande och vattnats sparsamt kan den planteras ut framåt våren.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

BUKETTREDE
Ett bukettrede högst upp i krukan gör att du bara behöver några blommor för att det ska se fylligt ut. Lägg en bit hönsnät överst i krukan och lägg mossa och några kvistar ovanpå. Stick ner blommorna – här har vi valt vita ranunklar och anemoner – och linda lite mossa runtom som du fäster med kvistar.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

ANNORLUNDA KRUKA
En rustik terrakottakruka som vas ger en helt annan känsla än en elegant glasvas. Ställ en glasburk i krukan och fyll den med vatten som blommorna får stå i. Här har vi gjort en vackert vintrig bukett av tulpaner, nejlikor och små tallkvistar.

Lantliv, foto Klas Sjöberg, julblommor

VÄLKOMMEN IN
Gör en vacker grankrans och häng på ytterdörren eller inomhus. Välj ädelgran, som håller sig fräsch ett par dagar och är fin ytterligare lika länge när barren torkat. Du behöver en halmstomme, blomstertråd och ett snöre att hänga kransen i. Klipp korta kvistdelar från ädelgranen och bind fast dem med blomstertråden tills halmen täckts så mycket som du tycker är fint.

Reportaget kommer från Lantliv nr 14/2013

MER JULINSPIRATION:

NUVARANDE Så gör du fina arrangemang med julblommor
NÄSTA Lekfull snickarglädje anno 1909