Renovering och heminredning
Högt över marken, bland susande löv och fågelkvitter, vill många barn gärna ha ett eget gömställe – så nu är det dags att planera bygget.

Prenumerera på Lantliv!

Visst drömmer många barn om en alldeles egen koja, där lekarna är roligare och utsikten bättre. Kanske finns det nu under semestern tid till att göra verklighet av barndomsdrömmen? Här har vi samlat ihop ett gäng spännande småhus som garanterat sätter fart på byggtankarna.

Koja

1. En lite mer spännande lekstuga, som ett hus högt uppe bland trädkronorna, önskade sig barnen i familjen i Mjölby. Med delar från en befintlig lekstuga byggde föräldrarna därför detta charmiga gömställe i en gammal ek i trädgården. När det lilla huset skulle inredas gick mamman på jakt i secondhandbutiker och på loppmarknader. De möbler hon hittade målade hon vita och satte sedan färg på rummet med textilier och kuddar.

Koja

2. Även vid detta kojbygge, på en gård i Cornbury Park i England, fick en gammal lekstuga överge sina delar för att istället bli en härlig koja för de små. Tanken var att huset skulle byggas en bit upp i ett äppelträd, men det blåste ner i en storm så kojan fick placeras på marken med trädet inkluderat i byggnaden.

Oxford Cottage
Villa Barbara

3. I trädgården utanför en gigantisk villa i Kroatien, finner vi denna mysiga lilla koja, som passar perfekt när de små vill ha ensamtid eller göra av med extra energi.

Backyard - Outdoor Kitchen

4. När RVM Construction Inc. skulle bygga en trädgård för såväl vuxna som barn skapade de bland annat detta trädhus, som förutom själva byggnaden dessutom har en tillhörande lekplats med rutschkanor, klätternät och gungor.

For Fun: A Tree House

5. En skulptural koja som passar både vuxna och barn skapade Verner Architects i Philadelphia i USA. Huset, som till skillnad från många av de andra kojorna inte har placerats i ett träd, bjuder in till lek och trevliga fikastunder.

For Fun: A Tree House
Wisteria on Atherton fort

6. Om du har ett stort blomsterintresse, kan denna förtrollande variant vara inspiration för dig. Trädhuset har placerats på en gammal ek och täckts med klättrande blåregn. Om barnen ska leka i huset kan det dock vara bra att välja en annan blomma då blåregn, både som blomma och frukt, är giftig om man förtär den.

Dallas, TX: Christmas Lights Tree House

7. Morföräldrarna som bor i Dallas i Texas byggde detta fantastiska trädhus åt sina barnbarn. Inuti huset finns bland annat två sovloft, ett kök och matplats, och allt är gjort i barnstorlek.

Medfield Home

8. Sätt lite färg på trädgården med en färgsprakande koja, som inspirerar till lek. Här ser vi en variant från USA.

Läs mer:
Bygg på höjden i barnrummet och få mer plats
Textila krypin: Barnrum bland svepande tyger och tipitält
Koja – shabby chic-inspirerad

Renovering och heminredning