Renovering och heminredning
Födelsedagar, middagar och fest – när gästerna tar med sig vackra buketter vill man förstås helst att blommorna ska få vara fina så länge det bara går. Placering, skötsel, vas och vatten är några faktorer som är avgörande för att snittblommor inte ska vissna. Här hittar du 8 tips för att ta hand om dina buketter och kvistar på bästa sätt!

Stå svalt
Så länge värmen inte nått våra nordliga breddgrader är det svårt att plocka blommor ute i naturen. Så fort temperaturen stiger lite, över fem plusgrader nattetid, kan man däremot börja förvara buketterna utomhus på natten. Blommorna gillar nämligen att stå svalt och det förskjuter blomningen. Hos florister används kylrum – din egen motsvarighet kan vara balkongen, eller en vindskyddad plats på tomten. Har du inget uterum går det minst lika bra att ställa vasen på en något svalare plats inomhus.

Nya snitt
Att ge stjälkarna nya snitt är A och O när det kommer till blombuketter. Men visste du varför? De nya snitten gör att stjälkarna lättare tar upp såväl syre som näring från vattnet, vilket i sin tur gör att blommorna klarar sig längre.

Hur långt?
Se till att använda en riktigt vass kniv när du snittar stjälkarna; man kan använda sig av en tapetkniv eller en vass skalkniv om man inte har en riktig snittkniv avsedd för blommor. Tulpaner vill till exempel ha raka snitt, de flesta andra sorterna kan du snitta diagonalt – en till ett par centimeter. Men det beror på hur långa stjälkarna är från början. Kvistar och grenar av till exempel magnolia, eukalyptus eller körsbär kan du kosta på dig att snitta uppåt tre centimeter för att porerna ska få en ny, fräsch yta att ta upp vatten med.

Skippa fönstret
Till skillnad från vad man kanske kan tro ska du inte placera vasen på fönsterbrädan. Direkt solljus och värme gör nämligen att det bildas bakterier i blomvattnet. Passa dig också för att ställa vasen i närheten av en fruktskål – frukt avger en gas allteftersom den mognar som får blommorna att vissna i förtid. Placera därför hellre vasen på ett sidobord eller, som här, på soffbordet.

Behåll snöret…
Har du fått en bukett som är bunden av en florist har de med största sannolikhet frågat den som beställt buketten i vilken typ av vas den ska stå. Allt för att buketten redan från början ska bli så perfekt som möjligt och – tro det eller ej – inte behöva klippas upp. Snöret som binder samman buketten är där för att hålla floristens jobb på plats; klipper du loss det riskerar du att buketten faller isär på ett sätt som det inte var tänkt från början. Köper du tulpaner i pack ska du också behålla emballaget på en timme eller två när du kommer hem, och placera blommorna i kallt vatten – då står de fint när du sedan tar av plasten.

… men bort med bladen
För att se till att vattnet som blommorna står i håller sig rent behöver du inte bara använda en ren vas, även blommorna själva kan skapa bakterier i vattnet. För att undvika det ska du skära av eller plocka bort alla blad som sitter så pass långt ner på stjälkarna att de hamnar under vattenytan i vasen. Annars kan bladen ruttna och bilda en grogrund för mikroorganismer som är skadliga för blommorna.

Rätt temperatur
Olika blommor kräver olika vattentemperaturer. Rosor föredrar varmt vatten, liksom kvistar och grenar, men tulpaner kallt. Däremellan finns det ett spann av ideala temperaturer för olika sorter. Får du en bukett med blandade blommor brukar “lagom” vattentemperatur vara bäst, eller att anpassa temperaturen efter den blomma i buketten som vill ha det kallast. Fråga floristen om du är osäker!

Upprepa proceduren…
Till sist – för att buketten ska hålla sig fin så länge som möjligt krävs kontinuerligt jobb. Snitta om stjälkarna varannan dag och byt vatten. I samma veva ska du helst diska ur vasen lite lätt, så att det inte bildas bakterier. Bäst av allt? Snart kommer sommaren och då kan vi plocka sju sorters blommor i det fria! Men att lägga dem under kudden är kanske inte att föredra om du vill att de ska hålla sig fina – ställ dem hellre i en vas på nattduksbordet, eller varför inte skapa torkad konst av dem?


LÄS MER:

Köpguide – vilken vas passar till vilken blomma?
Gör det själv: Bästa sätten att skapa din egen blomsterkonst
Gör det själv: Mässingsmuttrar blir en vacker blomvas

Renovering och heminredning
NUVARANDE 8 tips: Så får du dina snittblommor att hålla längre
NÄSTA Hemnettips: Litet torp i grönskande idyll med kakelugn