Ska du ta dig an en stor renovering finns det utmärkt inspiration här. Eternithuset har fått träpanel, heltäckningsmattor har bytts mot trägolv och funkisköket har blivit ett lantkök i sekelskiftesstil. Se den fantastiska förvandlingen i före och efter-bilderna.

I

Björkvik, mellan Norrköping och Nyköping, alldeles invid sjön Yngaren ligger en riktig gårdsidyll med en liten stuga från 1800-talet, ett hus från 1943 och ett vackert bostadshus från 1921 med träpanel, spröjsade fönster och pardörr. Att bostadshuset för inte allt för länge sedan var täckt av eternitplattor är svårt att tro i dag.

Det var när Tobias Larsson och sambon Malin Linder blev sugna på att flytta från Katrineholm ut på landet som allt började. De hade svårt att hitta ett hus som kändes helt rätt. Så kom en sommarstuga i Malins hemort Björkvik ut till försäljning.

– Vi åkte och tittade men det var för mycket jobb, kostade för mycket pengar och hade inte helt den tomten som vi ville ha men mäklaren sa att hans kollega hade ett renoveringsobjekt som snart skulle komma ut till försäljning, berättar Tobias.

Renoveringsobjektet låg inne i Björkvik samhälle och eftersom Tobias och Malin hade tänkt sig att bo längre ut på landet var de först tveksamma.

går med eternithus, renovering

Foto: Tobias Larsson

Trots eternitplattor och 1960-talsrenovering föll Tobias och Malin direkt för gården

– Men direkt när vi klev upp på gårdsplanen kände vi, det här ska vi ha! Det var någonting med omgivningen som gjorde det. En gårdsidyll med två hus och en stor sluttande tomt med skog bakom. Vi kände att huset var helt rätt även om det var hur mycket som helst att göra på det.

Utsidan var täckt av eternitplattor och inne i bostadshuset låg det plastmattor och heltäckningsmattor. Men för Tobias och Malin som hela tiden varit ute efter ett renoveringsobjekt betydde det att de fick sätta sin egen touch på något.

– Vi gillar att renovera och har mycket idéer. Istället för att köpa något som någon annan redan har varit och kladdat på vill vi göra något eget. Det här hade ju inget rört förutom på 60-talet när allt kläddes i masonit.

förebild, renoverat eternithus

Foto: Tobias Larsson

Vardagsrummet innan Tobias och Malins renovering.

renoverat eternithus, heltäckningmatta

Efter renoveringen har vardagsrummet blivit matsalsrum, fått en bröstpanel och mönstrade tapeter, en altandörr med spröjsade fönster och en vacker gjutjärnskamin.

gjutjärnakmain i gammal stils

Foto: Tobias Larsson

Gjutjärnskaminen i gammal stil blev Tobias och Malins räddning den första vintern.

pardörrar och rutigt golv i hallen

Foto: Tobias Larsson

Ytterdörren har flyttats och bytts ut mot pardörrar.

Malin och Tobias har gjort all renovering förutom el-arbetet själva. Hjälp och råd har de fått från en kunnig pappa och en snickarkompis. Den största utmaningen med renoveringen är förstås att huset är så gammalt.

– Vi vill inte förstöra det gamla utan renoverar varsamt för att huset ska fungera. Det är det som är det svåra med att renovera ett gammalt hus. Det går inte bygga som man gör i dag med moderna metoder och material, då mår inte ett äldre hus bra. Det är mycket att ta hänsyn till.

Under heltäckningsmattor och plastmattor låg trägolv som kunde bevaras i flera rum men i hallen och köket upptäckte de vattenskador.

– När vi rev upp golvet i hallen var det murket efter en vattenskada från taket. Köket hade också en gammal vattenskada så det slutade med att vi rev bort alltihop där också och la in nytt trägolv efter gamla metoder med kutterspån och lin-isolering.

Ytterdörren har flyttats, väggar har rivits och satts upp, fönster har satts in. Det gamla vardagsrummet har blivit matsalsrum och fått spröjsade altandörrar och en vacker gjutjärnskamin i sekelskiftesstil.

ta bort heltäckningmatta i trappa

Foto: Tobias Larsson

Heltäckningsmsttan i trappan togs bort.

renoverad trappa

Foto: Tobias Larsson

Trappan målades och ett fönster sattes in .

funkiskök i gult

Foto: Tobias Larsson

Det gula funkisköket revs ut och ersattes med ett lantkök i sekelskiftesstil.

lantligt kök i sekelskiftesstil

Foto: Tobias Larsson

Köket är tillverkat av Katrineholm Snickeri efter Tobias och Malins skisser.

– Kaminen var vår räddning den första vintern. Vi hade byggt bort elementen och rivit upp trossbottnen i golvet så det var riktigt kallt härinne.

Ett gammalt förråd har byggts om till stort skafferi och i köket sitter inredning från Katrineholm snickeri skapat efter Tobias och Malins egna skisser.

Tobias Larsson, fjärrvärmesvetsare
Malin Linder, behandlare på behandlingshem
Familj: 3 vuxna barn och en Labrador
Bor: Björkvik
Renoverar just nu: Just nu pågår renoveringen av utbyggnaden som kommer innehålla tvättstuga med ny värmepump.
Instagramkonto @villa_spektakel är fullt med bilder från renoveringsresan.

– Vi har skissat på köket x antal gånger för att å det som vi vill ha det, säger Tobias och skrattar.

På utsidan är eternitplattorna ett minne blott. Nu pryds huset åter av träpanel. Stående panel längts ner, en specialbeställd bröstlist och sedan liggande panel ovanför listen. På grund av en målning i vardagsrummet byttes också alla fönster ut till spröjsade fönster.

– Det hänger en tavla i matsalsrummet som är målad år 1944. Då var det lilla huset på gården alldeles nybyggt. På den målningen ser man att det är spröjsade fönster på bostadshuset så vi bytte tillbaka till spröjsade fönster.

eternithus, renovering

Foto: Tobias Larsson

Huset var klätt i eternit när Tobias och Malin köpte det.

eternithus renoverat träpanel

Foto: Tobias Larsson

I dag har det träpanel och en specialbeställd bröstlist.

renoverar eternithus, träpanel

Foto: Tobias Larsson

Även fönstren har bytts ut till fönster med spröjs.

Prenumerera på Lantliv