I många hundra år var den enkla limfärgen det naturliga valet för att måla matta innertak, spismurar och stänkmålade innerväggar. Av bara krita, lim och vatten rörde man snabbt ihop en täckande färg och stugans inre blev vitt och vackert för inga pengar alls. Lär känna en byggnadsvårdsklassiker som är långt bättre än sitt rykte.

 

Läs även: 10 FANTASTISKA SKAFFERIER – HÄRLIG INSPIRATION!

Krita och lim var vardagliga ingredienser i det gamla bondesamhället så det är inte konstigt att den enkla limfärgen var så populär att måla med. Av de traditionella färgtyperna är limfärgen den allra billigaste och den mest snabbstrukna och snabbtorkande. I dag är det kanske framför allt limfärgens naturliga innehåll och hälso- och miljöaspekter som talar för den – och att den porösa limfärgen låter de underliggande materialen andas. Men limfärg har definitivt sina begränsningar.

hallvaggotak_gysinges

Limfärgsmålade ytor är inte avtorkningsbara eftersom färgen inte är vattenfast, men är de stänkmålade, som gamla väggar ofta var, blir de tåliga i sig. Limfärg fäster dåligt och blir ful på feta underlag, samt på smutsiga, sotiga och fuktiga ytor. Att måla om limfärgsmå- lade väggar är en hel liten vetenskap (förutom när du målar över limfärg med oljefärger, det går bra). Grundregeln när man målar över limfärg med ny limfärg är att det nya lagret färg ska innehålla mindre andel lim än det första, annars måste det äldre lagret först isoleras. Det finns många sätt att isolera limfärgen, allt från schel- lackering till gammaldags metoder som att stryka underlaget med stark såpalösning eller utspädd skummjölk.

– Men det allra vanligaste rådet är att lösa upp och tvätta bort den gamla limfärgen med tapetklister och kallt vatten innan man målar på nytt, säger Hedvig Bellberg, Lantlivs byggnadsvårdsexpert, som är väl bekant med limfärg i kulturhistoriska miljöer.

– Att måla med limfärg kräver lite mer av målaren. Vägen till den rätta blandningen av lim och krita kräver övning, liksom själva handlaget när man målar. Det behöver gå undan, om färgen hinner torka i kanterna blir det skarvar.

Därför är det bra att vara två när man målar större ytor som ett innertak, så att en kan rolla upp färgen och den andra målar ut den med pensel, tipsar Hedvig Bellberg.

– Börja i rummets ljusaste del där ni ser färgresultatet bäst. Tänk på att färgen blir täckande först när den torkat, och om ni har pig- menterat färgen så blir den ljusare i torrt skick, säger Hedvig.

limfargsvagg

Limfärg kan målas på puts och lera, trä, väv och papp. Bor man i ett gammalt hus där limfärg har förekommit traditionellt är färg- typen ett bra val än i dag, tycker Hedvig.

– Det är en naturlig, helt luktfri färg, som dessutom är hållbar och inte gulnar i taket i ett mörkt rum. Allra bäst gör den sig i gamla trätak där den matta limfärgen har använts sedan 1700-talet. Färgen lämpar sig dessutom för marmoreringar, schablon- och stänk- målningar. Med pigment i limfärgen får man en levande lyster med väldigt vackra skiftningar, säger Hedvig Bellberg.

10 tips för att lyckas med limfärg

 

  1. Är du osäker på om en yta är målad med limfärg? Vät en pytteliten yta med fingret. Bildas det genast en mörkare fläck där så är det mest troligt limfärg.
  2. Det finns knep för att fräscha upp en nedsmutsad limfärgad yta. Förr i tiden gnuggade man försiktigt ytan med inkråmet av ett franskbröd.
  3. Eftersom limfärg är känslig för slitage och fukt passar den inte till utomhusmålning, till att måla möbler med eller andra utsatta ytor.
  4. Till ett innertak använder du gärna en stor plafondpensel av naturborst som håller mycket färg. I hörnen kan du använda en mindre pensel.
  5. Limfärg är en färskvara som ska förvaras svalt, helst i kylskåp, där den håller sig i någon vecka. Det är limmet som får färgen att surna.
  6. Ska du tillföra pigment? Om du inte hinner måla färdigt vid samma tillfälle är ett bra tips att nyansera kritblandningen innan du tillsätter limmet. Då kan du hälla över så mycket som du vill spara till kommande målning i en öppen burk utan lock där vattnet får dunsta så att det blir en torr färgad kritblandning. När du ska måla tillsätter du bara vatten och sedan lim och det blir ingen skillnad i kulören.
  7. En dag med svalare väder är idealisk för limfärgsmålning. Då torkar inte färgen alltför snabbt.
  8. Konsistensen ska vara blaskig. Man målar tunt med limfärg, i ett enda lager. Färgen blir täckande först när den har torkat, och om du har pigment i färgen så blir nyansen ljusare i torrt tillstånd än i blött.
  9. Provmåla gärna din limfärg på exempelvis ett brunt omslagspapper och torka med en hårfön. Böj sedan pappret. För mycket lim gör att färgen krackelerar, för lite lim gör i stället att den pulveriseras.
  10. Blir det färgstänk på oönskade ställen i rummet går de lätt att tvätta bort med såpvatten.
Kulturfarg
Så gör du limfärg

 

Limfärg kan blandas av såväl vegetabiliskt som animaliskt lim. Här är ett enkelt recept med vegetabiliskt cellulosalim. Det ger cirka 10 liter färg som räcker till cirka 50 kvadratmeter.
10 kg krita, osiktad, typ Sjöhästen + 5 liter kallt vatten
120 g torrt cellulosalim + 1 1/2 liter ljummet vatten
Dag 1. Häll 10 kg krita i en rymlig hink, häll på 5 liter kallt vatten, så att det täcker kritan. Rör inte om. Låt stå över natten.
Dag 2. Vispa ner limmet i en hink med det ljumma vattnet och låt svälla i någon timme. Rör ner limblandningen i den uppslammade kritan. Rör om ordentligt tills färgen känns homogen. På sugande underlag som trä och papp är det bra att först grunda ytan med ett eller ett par lager mager linoljefärg som får torka ordentligt. Grundningen ger limfärgsmålningen wett jämnare resultat och risken för överlappningar minskar.

FÖLJ MED LANTLIV PÅ MAT- & SMAKRESA TILL TOSCANA I HÖST!

Resa Toscana Lantliv

NUVARANDE Gör din egen limfärg – 10 tips för att lyckas
NÄSTA De fann lugnet på västkusten – idylliskt sommarhus på Koster