Kanske känns det som ett stort steg att måla golvet vitt, men att ha vackra vitmålade golv är inte omöjligt – här får du tips, expertråd och mod att våga vitt.

Till en början känns den idén bra. Tills man kommer ihåg barnen, hunden och farfar som vägrar att ta av sig skorna. Efter ett tag har alla och allting blivit fiender till det där underbara vita golvet i ens tankar. Och man ger upp. Men så behöver det inte vara. Med rätt förberedelser och material kan vitmålade golv bli ljuspunkten i ens hem. Vi guidar dig till dina drömmars golv.

Material värt att måla på
Bäst är det att måla på golv i trä, betong eller linoleum. Där fäster färgen bra och du får ett snyggt resultat. Det kan dock vara svårt att skilja på linoleum och plastmatta. Ett tips är då att skära lite i mattan på ett ställe där golvet inte syns. Får du fram spån när du skär? Ja, då vet du att det är ett linoleumgolv som du har under dina fötter.
– Underlag som inte lämpar sig för målning är bland annat plast och vinylgolv. Det beror på att det kan bli problem med vidhäftningen, vilket betyder att vissa ämnen i golvet kan påverka ytan hos färgen och göra den klibbig, säger Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare hos Alcro.


Innan du börjar
Ett lyckat målningsresultat får du om du förbereder dig ordentligt från början. Se till att du har alla verktyg och hjälpmedel som du behöver framme. Det är inte kul om det saknas något när du väl börjat måla, och du måste avbryta precis när du fått upp ångan, så var noggrann. Tänk också på att verktygen du väljer ska vara anpassade för just golvmålning.
– En golvlackpensel för klarlackering och en roller med fin gräng är värt att investera i, säger Yvonne Karlsson.


Vilken sorts färg är bäst?
Du bör använda färg som är lämpad för just det underlag som du vill måla. Det är viktigt att ha i åtanke hur mycket slitage som golvet ska tåla och hur mycket fukt det kommer att utsättas för, fråga din färghandlare om råd och välj färg därefter.

Renovering och heminredning