Renovering och heminredning
I ett rörigt kök är det svårt att hitta det man behöver. Här berättar experten hur du lätt behåller ordningen för evigt.

Moderna kök består ofta av stora, djupa lådor och höga skåp som ibland är utdragbara. Det är en praktisk förvaringslösning förstås, eftersom man kan hålla ordning lättare än i skåp och undvika att det gömmer sig osmakliga och bortglömda saker längst bak. Men man måste ändå hålla ordning i lådorna – så här gör du.

Satsa på snygg förvaring
Det första du ska göra är att fixa täta plastbehållare, burkar och lådor för matvaror. De gör det inte bara lättare att organisera köket, men de också hålla skadedjur och fukt borta. Köp behållare i olika storlekar och eventuellt i olika färger. Placera mjöl, korn, nötter, socker och så vidare i behållarna och fixa några fina etiketter, så att du inte förväxlar salt med socker. Behållarna är lätta att torka rent, och du behöver inte spilla som det är lätt att göra ur mjöl- och sockerpåsar av papper.

Låt köksmaskinerna ta plats
Om de har gott om utrymme blir det lättare att ta fram dem och använda dem. Organisera apparaterna med klistermärken på hyllan så de förvaras med den utrustning som hör till varje maskin. Om du har för många apparater i ditt kök kanske du ska överväga att göra dig av med dem du inte använder – har du inte rört en maskin på ett år, så gör den förmodligen bättre nytta i ett annat hem.

Organisation är allt
Det vi gillar med lådor är att man ser tydligt vad som finns i dem – om man är organiserad vill säga. Något som kan bidra till ordningen är dubbla innerlådor med olika fack för finbesticken, knivar, plastpåsar, stekspadar, gummiband och så vidare. Låt vardagsverktygen som du använder ofta ligga högst upp, och de mindre använda sakerna underst.

Inbyggd knivförvaring
Se till att kockknivarna får ett alldeles eget fack i en låda, där barnfingrar har svårare att få tag på dem och de ligger väl skyddade.

Tackla ångestlådan
Alla kök har den där lådan, där allt bara ligger huller om buller. I flera år tyckte jag att det var helt OK, men när jag fick ett nytt kök gick det upp för mig hur irriterande det var, och inte minst hur många skedar, spatlar och vispar jag faktiskt hade – saker jag aldrig använde. Ta ut allt och gör dig av med åtminstone hälften. När har du någonsin använt de särskilda pinnarna för matlagning, som du köpte i Kina? Aldrig. Ut med dem. Du behöver bara ett av varje verktyg, eller max två om det är något du använder ofta. Organisera allt i upprättstående behållare eller besticklådor. Det gör livet mycket lättare.

Göm undan kryddburkarna
Den där burken med peppar tar faktiskt en del plats, särskilt om den får stå framme. Därför är det bäst att stoppa undan burkarna i ett skåp eller i en låda. Köp specifika hållare för kryddor, och organisera dem efter färg eller sort. Var noga med att hålla ett öga på bäst-före-datum, och kom ihåg att rensa ut två gånger per år – gamla kryddor är inget vidare för maten.

Dra ut servisen
Koppar förvaras bäst med öppningen nedåt i en låda, så inget damm kommer in varje gång lådan dras ut och in. Dessutom kan man köpa filtmattor eller liknande till lådan så att den övre kanten av koppen är skyddad.

Ordning på burkarna
Sist men inte minst, organisera dina konserver. Ställ de äldsta burkarna längst fram och fyll på bakifrån, och organisera dem i teman – till exempel söta saker som frukt, kondenserad mjölk, och kokosmjölk och sedan mer matiga saker som krossade tomater, bönor och majs.
Skapa ett system som passar din konsumtion – du kan vara säker på att om de bara står blandade så kommer du att missa en hel del burkar och till slut tvingas slänga ut dem. Slutligen är grundregeln att alla skåp och lådor ska gås igenom minst en gång per år, för att hålla ordningen bestående.

BERÄTTA!
Hur ofta rensar du ut dina skåp och hyllor hemma? Dela med dig i kommentarsfältet!

Renovering och heminredning

 

Välkommen att följa med på Lantlivs ridresa till Portugal! Vi bor på ett fint boutiquehotell och stuteri som har lusitanohästar för alla – från nybörjarnivå till svår klass i dressyr. Njut varje dag av god Medelhavsmat och vin på haciendan. Vi besöker också en närliggande vingård. Lantlivs chefredaktör Anna-Lena Sventelius följer med på resan.

Klicka på bilden för att boka och läsa mer! 

rid-och-njut-med-lantliv-i-portugal-mat-och-vin