Gör en mysig gång i trädgården med vackra, egendesignade plattor 
i betong och låt en vanlig plasthink forma sitsen till en naturskön pall.

TRÄDGÅRDSPLATTOR I BETONG – GÖR SÅ HÄR
1. Formen till plattorna bygger du av formplyfa och reglar som köps på brädgården. Mät och skruva ihop reglarna till önskad form. Vi gjorde tre formar parallellt för att kunna gjuta tre plattor åt gången.

2. Skruva fast reglarna i formplyfan. Sätt dubbelhäftande tejp (mattejp) på klinkerplattans framsida så att tejpen täcker hela plattan men inte kanterna. Det gör att plattan håller sig på plats i formen samt att den hålls ren från betong.

3. Fukta plattorna något så drar de inte åt sig för mycket vatten från betongen. Lägg klinkerplattorna på plats, en i varje form med baksidan uppåt.

4. För att plattorna ska bli hållbara bör de armeras. Klipp till lagom stora bitar av ett hönsnät eller armeringsnät. Blanda betongen enligt anvisningen på sidan 114 och följ beskrivningen här intill.

5. Häll ett lager betong i formen. Slå på kanterna runt formen med till exempel en hammare för
att få upp luftbubblor.

6. Lägg ner armeringen mitt i betongen för bästa hållbarhet.

7. Fyll på med betong så att plattan blir cirka 5 cm tjock. Slå på kanterna runt formen ytterligare någon gång efter armeringen.

8. Låt stå att brinna i cirka två dygn. Se till att det står på ett plant underlag och låt det inte stå i solen.

9. Lossa försiktigt plattorna från formarna genom att bända lite och vänd dem rätt så att klinkerplattan hamnar uppåt. Ta bort tejpen. Gräv ur jorden och lägg dit plattorna.

Så gör du trädgårdsplattor i betong

Foto: Foto: Magnus Selander ur boken Betong i hem och trädgård, Semic förlag

Gjut egna trädgårdsplattor i betong

Foto: Foto: Magnus Selander ur boken Betong i hem och trädgård, Semic förlag

Betongplattor är väldigt användbara i trädgården. Man kan lägga ut en enda platta framför dörren till gästhuset, dasset eller vedboden.

gjut egna trädgårdsplattor i betong

Foto: Foto: Magnus Selander ur boken Betong i hem och trädgård, Semic förlag

Eller så gjuter man flera och lägger ut efter varandra till en trädgårdsgång.

GJUT VACKER BETONGPALL I EN HINK – GÖR SÅ HÄR
Naturen fick formge vår charmiga pall med träben och betongsits. Den ska främst användas som dekoration eller sidobord och är fin både ute och inne.

1. För att göra pallen behöver du en plasthink, ett vackert blad med tydlig ådring och tre jämntjocka grenar, så raka som möjligt.

2. Lägg ett blad i botten på hinken med ådringen uppåt, så att hela botten täcks. Blanda betongen enligt beskrivningen här nedan. Fyll på med betong i hinken i ett cirka 10 cm tjockt lager.

3. Slå formen försiktigt mot marken några gånger för att få upp luftbubblor. Sätt ner grenarna i betongen men inte ända ner i bottnen och låt dem luta mot kanten på hinken.

4. Låt det nu stå att brinna i minst ett dygn på ett plant underlag.

5. Lossa pallen från hinken. Ta bort bladet från betongen. Om bladet fastnar så brukar det gå att skrapa bort efter några dagar. Såga till benen så att de blir lika långa.

gjut en betongpall med en hink

Foto: Foto: Magnus Selander ur boken Betong i hem och trädgård, Semic förlag

Ett blad i botten på en hink och tre grenar gav det fina resultatet på bilden nedan.

Skapa pall i betong med löv i hink

Foto: Foto: Magnus Selander ur boken Betong i hem och trädgård, Semic förlag

Så fin och enkel pall helt i naturmaterial.

DET HÄR BEHÖVER DU för att gjuta i betong:
Se till att du har formar och annat klart innan du blandar betongen.

Här är material och redskap som behövs:

1. Finbetong. Finns på byggmarknaden i säckar om 25 kg.

2. Plasthinkar. En eller ett par vanliga hinkar att blanda i.

3. Vatten.

4. Spade eller murslev behövs för att röra om med. Du kan också skaffa en visp att fästa på borrmaskinen, då blir omrörningsmomentet inte så tungt. Visp finns på byggmarknaden. Du kan självklart även blanda betongen med en betongblandare.

5. Handskar. Eftersom betongblandningen är uttorkande för huden bör du använda handskar.

6. Munskydd. Försök att undvika att andas in dammet från den torra betongen, var även försiktig med ögonen.

BLANDA BETONG
När du planerat och förberett för gjutning är det dags att blanda betongen.Beskrivningen gäller oavsett vilket projekt du vill göra.

1. Börja med att hälla en skvätt vatten i hinken och häll sedan i betongpulvret (proportionerna finns på förpackningen).

2. Rör, vispa och blanda riktigt noga med spaden eller vispen. Ska du blanda en hel hink är det enklast att använda visp. Konsistensen på betongen ska likna tjock gröt.

3. Att ange den exakta mängden betong som går åt till de olika projekten är omöjligt, det beror på vad du ska gjuta och hur stor formen är. En hink blandad betong räcker till cirka två normalstora krukor.

4. Blanda till betongen allt eftersom du gjuter, en hink i taget eftersom man inte ska låta den färdiga blandningen stå för länge, då börjar den brinna, alltså stelna.

5. Tänk på att rengöra alla verktyg och redskap direkt. När betongen stelnat är den omöjlig att få bort.

TORKTID
Att betongen brinner betyder att den torkar, stelnar och härdar. Hur lång tid det tar varierar beroende på tjocklek och storlek på det du gjutit.

1. Räkna med minst ett dygn och ibland två innan du kan ta bort formen. När betongföremålet lossas från sin form är betongen fortfarande fuktig (även om den stelnat) och det kan ta upp till en vecka innan betongen är genomtorr.

2. Det är väldigt viktigt att betongen står och brinner på ett plant underlag så att den flyter ut jämnt. Bordsskivor är bra exempel på sådant som verkligen måste stå plant. Planera helst i förväg var du ska ställa det du gjutit att brinna. Det är bra om där är skuggigt och svalt. Täck gärna föremålet med plast under tiden. En plastpåse, presenning eller plastfolie går bra att använda.

3. För att betongen ska härda långsammare är det bra att vattna den genom att duscha med en blomspruta några gånger medan den brinner. Ta inte loss föremålet för tidigt, risken att det går sönder är då stor.

BEHANDLA BETONG
Vissa betongföremål kan man vilja behandla för att ytan ska bli vattentålig och skyddas från fläckar. Då krävs det regelbundet underhåll med såpa, olja eller vax. Betongen måste vara helt torr innan den behandlas. Prova att behandla en liten yta betong först så du ser hur det kommer att se ut.

Såpa impregnerar och skyddar betongen. Använd ren såpa eller stensåpa och blöt ner ytan med såpblandningen. Låt betongen absorbera vätskan och upprepa två, tre gånger tills den inte absorberar mer. Torka och polera med en torr luddfri trasa.

Vax ger en vatten- och smutsavvisande yta. Stryk ett tunt lager vax över betongytan och vänta cirka 30 minuter tills vaxet stelnat. Polera tills ytan glänser. Upprepa eventuellt en gång till.

Olja skyddar mot fläckar och ger lyster. Välj mellan betongolja och nuretanolja, oljan ska inte innehålla lösningsmedel. Stryk ett tunt skikt över ytan och vänta i 5 minuter. Torka rent och torrt, upprepa en gång till.

Lack ger en blank vattenavvisande yta. Båtlack ger den blankaste ytan. Om det blir repor i lacken kan dock fukt tränga in och lacken bubbla sig. Lacka ett eller eventuellt två lager och låt torka. Lack ger betongen en något mörkare och gulare ton.

Vattenglas tätar porerna så att betongen får en vattenavvisande yta. Impregnering med vattenglas penslas på betongen.

Idéerna kommer från boken Betong i hem & trädgård (Semic). Boken kan du köpa här.

Boken Betong i hem & trädgård

 Följ oss gärna på Instagram för mer inspiration