Doften av tjära är bodar, båtar, bryggor och utemöbler – och sommar. Ur kådrika tallstubbar utvinns denna naturprodukt som varit en impregneringsfavorit sedan vikingatiden. Med pigment i tjäran blir den en slitstark målarfärg.

Prenumerera på Lantliv!

Trätjära är ett av Nordens äldsta träskyddsmedel, som använts på både slott och koja i långa tider. Det som inte svärtades blev i stället rödtjära (tjära som blandades med rödfärgspigment), med samma goda impregneringseffekt. Tjära är fortfarande ett effektivt sätt att bevara träpanel, timmerhus och trätak av spån.

Läs också: BRA SÅ-GÖR-DU-FILMER OM ATT MÅLA HUSFASADEN

Väderutsatta träytor får snabbt en grånande yta om de inte skyddas med träskyddsmedel. Med tiden kommer träet att vittra och spricka, och ett av de bästa, mest prisvärda sätten att skydda trä är att stryka fasaden med tjära. Vanligtvis krävs ett nytt lager med tjära vart femte år på utsatta lägen i söder, medan skyddade lägen i norr sällan behöver underhållas tätare än vart tionde år.

Den bästa råvaran att bränna tjära av är gamla furustubbar, helst brutna i sandig stenrik mark. Så fort träet huggs ner anrikas kådan i stubbens struktur och kan stanna kvar där i uppemot 75 år. Medan ytträet murknar får kärnträet (töre) en allt starkare koncentration av kåda.

Läs också: 11 härliga växthus

En tjärdal är en ränna i marken där man eldar tjärveden och samlar upp tjäran. Genom att reglera lufttillförseln kan tjärbrännaren styra både viskositet (tjocklek) och färg på den nygjorda tjäran. Först när förbränningen nått djupt in i tjärdalen visar sig tjäran, först som tjärvatten och sedan som en ljus, väldoftande tjära som efter hand mörknar och blir trögflytande och beckartad.

I dag finns det flera moderna varianter av tjära i färghandeln. Men den hantverksmässigt tillverkade dalbrända trätjäran är det absolut bästa alternativet, som ger den mest motståndskraftiga ytan och torkar fortast.

Visst du att …
… dalbränd trätjära har medicinska egenskaper och bland annat ingår i schampo, tvål och salvor mot hudåkommor som eksem och psoriasis.

Svart eller röd tjära?
Trätjäran är generellt ljus och behöver blandas med kimrök (kolpulver) för att bli täckande svart. Räkna med 1/2–1 kilo kimrök till 20 liter tjära. En lämplig blandning för rödtjära får du om du blandar 1–2 delar rödfärgspigment av Falu ljusröd med 8 delar dalbränd trätjära. Värm tjäran till omkring 60 grader och rör sedan i röd­färgspigmentet. Tjära sedan medan tjäran är varm, helst i direkt solljus.

Så här behandlar du trä med tjära:
1. Var noga med
att avlägsna flagande ytor och skrapa bort tjocka beläggningar av gammal tjära. Det går också att använda en högtryckstvätt för att få bort gamla rester, men om du använder vatten är det viktigt att fasaden torkar ut innan du lägger på en ny beläggning med tjära. Späd tjäran med 10 procent balsamterpentin till den första strykningen, så att tjäran tränger in ordentligt i ytans struktur. Därefter använder du outspädd tjära.
2. Bäst resultat får du om du värmer tjäran till max 70 grader innan du målar och passar på att tjära när solen står som högst, mellan klockan 11 och 15.
3. På torrt, sugande underlag krävs vanligtvis två strykningar. Annars räcker det med en strykning. Räkna med att du täcker omkring 2–4 kvadratmeter per liter under första strykningen och 4–8 kvadrat-meter per liter tjära under andra strykningen.
4. Torktiden varierar och sträcker sig från någon dag upp till flera veckor beroende på tjocklek, luftfuktighet, temperatur, insugning och vind.

lev som en bonde

Ur boken Lev som en bonde Norstedts, du kan köpa den här!

Läs också: 8 fantastiska kojor att leka och drömma i