Renovering och heminredning
Skippa turen till tippen och återanvänd istället gamla dörrar, galgar, flaskor och lampskärmar och bygg nytt – snällt för både plånboken och miljön.

Att bygga nytt av gammalt är inte särskilt svårt alls. Sakerna finns ofta redan omkring oss, i garaget, på gården eller i förrådet – du behöver bara se dem och kasta in lite kreativitet och några drag med skurborsten. Om fantasin går på lågvarv kan de här idéerna hjälpa dig att komma igång.

Bord av dörrar
Virket i gamla ytterdörrar är ofta rejält, perfekt att använda som bordsskiva! Om du ska skapa ett skrivbord kan du placera dörren på hurtsar med lådor, om du hellre vill använda det som matbord är det bättre att bygga upp det med riktiga benbockar så att de som ska sitta och äta runt bordet får plats med sina ben. Du kan kontrastera den patinerade dörren med moderna benbockar från till exempel Hay eller Ikea.

Symaskin i badrummet
På blocket, auktioner och loppisar kryllar det av gamla symaskinsunderreden i gjutjärn från Husqvarna och Singer. Om du har turen att hitta ett bord med arbetsskivan kvar kan du montera tvättställ och blandare ovanpå. I annat fall kan du lägga på en valfri skiva och placera bordet i hallen eller vid sidan av sängen som nattduksbord.

Galgar istället för ramar
Fotokonst har varit på tapeten länge. Du behöver inte lägga ner en förmögenhet på att köpa dyra fotografier utan kan till och med skriva ut egna bilder hemma. Istället för att köpa ramar kan du enkelt spika upp cliphängare på väggen. Eftersom klämmorna går att justera i sidled är det lätt att byta ut bilder om du skulle tröttna eller hittar nya favoritposters att hänga upp.

Lastpall blir soffbord
En riktig DIY-favorit är att göra soffbord av lastpallar. Resultatet går i linje med den industriella stilen som influerat inredningsvärlden de senaste åren och själva pysslet är inte särskilt svårt alls. Montera fyra hjul, slipa bort de värsta stickorna och lägg en valfri skiva i glas, plåt eller trä ovanpå. Köp hjul med spärrar om du vill kunna lägga upp benen under filmkvällen utan att bordet rullar iväg.

Återanvänd fina förpackningar
Handen på hjärtat – ibland betalar vi gärna lika mycket för designen på förpackningen som för själva innehållet. Doftljus och tvålar är sådana produkter. Se därför till att du får användning av glasbehållarna när ljusen brunnit ut eller tvålen tagit slut! Du kan skrapa bort så mycket som möjligt av stearinet och sedan slå i lite hett vatten för att lösa upp resterna. Förvara bestick på öppna hyllplan eller tops i badrummet!

Bordslampor blir taklampor
På loppisar eller second hand-butiker kan du hitta gamla bordslampor för några 20-lappar. Det gör inget om du inte gillar tyget på lampskärmen, det räcker nämligen att använda skelettet till skärmen för att göra en taklampa som den här på bilden.

Rama in kära ägodelar
Att återanvända vackra gamla ramar är ett väl beprövat stylingknep men har du tänkt på att det går att rama in mer än foton, prints och posters? Låt ramen (i dubbel bemärkelse) rama in något du håller kärt och vill lyfta fram. Använd ståltråd för att fästa föremålet i ramen eller sätt upp en hyllkant som linjerar med ramens nedre del.

Glasflaskor som vaser
Vår vurm för fina förpackningar gäller såklart för flaskor och burkar som vi köper till köket också. När de är uppdruckna kan du diska ur dem och stoppa ner en blomma eller två. Många dryckesbolag har börjat snegla på typografin på gamla etiketter från sekelskiftet och tidigt 1900-tal så retrofantaster behöver inte leta runt på loppisar utan kan styra stegen mot välsorterade matbutiker och saluhallar istället.

Fönster blir sänggavel
Av gamla fönster kan man göra mycket. Om man inte gillar patinan kan man slipa bort färgen och måla om karmarna. Här har man satt in spegelglas i fönstren och använt som sänggavel. Spegeln reflekterar ljuset från balkongdörren och ger en illusion av större rymd. Du kan lämna in gamla fönster hos glasmästare för att sätta in spegelglas.

Moodboard med klädnypor
Ett enkelt sätt att sätta lite personlig prägel på skrivbordshörnan är att skapa en moodboard. Vare sig du jobbar med något kreativt eller bara tycker om att pyssla är det både praktiskt och ett smidigt sätt att enkelt förändra intrycket med bilder, tygprover, färgkort och minnesnoteringar. Tänk tvättlina och fäst bilderna med klädnypor!

Förvaring med resväskor
Dagens resväskor har svårt att tävla med dåtidens varianter i papp och skinn, åtminstone när det kommer till stil och känsla. Om du lyckas samla ihop några stycken så kan du hitta på massa roliga saker. Hur låter sängbord, hundkoja och hylla? Eller så bygger du ett torn av väskor istället för att ställa in ett skåp och har plötsligt löst förvaringsfrågan så ett stilfullt sätt.

Mer inspiration: 
10 sorters sängbord du troligen aldrig tänkt på
Ta första steget: nytänkande sätt att inreda med stegar
Gör det själv: Lastpallar på 9 oväntade sätt

Renovering och heminredning