Några fyndade återbruksfönster satte stilen och storleken för attefallsbastun. Ekosnickarna Björn och Staffan Persson byggde sedan sitt fantastiskt härliga lilla trähus på tomtens vackraste plats. Kika in och inspireras.

N

är ekosnickarna Staffan och Björn Persson byggde sitt ­bostads/visningshus var dammen på tomten igenvuxen och bortglömd. Bröderna såg en perfekt plats för en bastu, mitt i grönskan och med det klara, svala källvattnet på bara några stegs avstånd.

Attefallsbastu med fonster

Foto: Lisa Björner

Bast med fonster eget bastuaggregat

Foto: Lisa Björner

Staffan och Björns byggfilosofi går ut på att försöka dra miljö­tänket­ så långt som möjligt med egna alternativa lösningar. Här gällde det att hantera varmt och kallt och fukten som uppstår.

– Visst hade man kunnat använda plastmattor och gjort fuktspärr men vi brinner för att att leta mer miljövänliga vägar, säger Staffan.

Attefallsbastu ekosnickrad

Foto: Lisa Björner

Bastu attefalls fonster uteplats

Foto: Lisa Björner

De satte igång med markberedning men märkte att platsen var rätt fuktig och svårarbetad. Lösningen blev att skala av matjorden, som sedan blev torvtaket på bastun, för att sedan grunda med skumglas direkt mot marken. Det är ett miljövänligt och fuktgenomsläppande isoleringsmaterial som ser ut som stenar men är tillverkat av återvunnet glas. Regelverket lades på skumglaset och som golv valde bröderna ett linoljesåpat kilsågat furugolv. Golvet får ligga ”flytande”, vilket innebär att plankorna inte spikas fast utan har möjlighet att röra sig, en fördel i den fuktiga bastuluften. Vattnet som stänker kan rinna rakt ner och igenom skumglaset.

Hjärtat i bastun, själva aggregatet, är också ett av brödernas egna verk. Av lera från gården och ett gammalt expansionskärl (ståltank) har de byggt en så kallad raketspis, vilket betyder att elden brinner åt sidan och veden brinner långsamt men med maximal förbränning och bra värmeeffekt.

Ekosnickare

Foto: Lisa Björner

Staffan och Björn Persson driver ekobyggföretaget Humlemo.

Utedusch soluppvarmd

Foto: Lisa Björner

En soluppvärmd sommardusch inköpt på den lokala järnhandeln i Järvsö står till tjänst för den som vill tvätta sig. Duschprodukter och borste, Iris Hantverk, skrubbvante, Växbo Lin.

Läs även: 14 inspirerande attefallshus + regler och inredningstips