Det är både roligt och spännande att växtfärga. Resultatet skiljer sig ofta från gång till gång, här är förslag på växter att testa.

Prenumerera på Lantliv!

VÄLJ NYANS OCH VÄXTER
Grönt:
fläderblad.
Brunt: björnbär, ek, al, havtorn, johannesört, persilja, gran, bark från äppelträd.
Svart: älgört.
Gult och gulrött: lökskal, johannesört, renfana, rölleka, björk, daggkåpa, ljung, hundkäx, ringblomma, vallört, åkerfräken.
Blått: kirskål, blåbär, fläderbär.

DU BEHÖVER
Garn, alun eller annat betningsmedel, växter till färgning, cirka 600 g till 100 g garn, en gryta på minst 5 liter.

1. Ta fram en gryta och koka upp vatten tillsammans med de växter eller svampar du vill använda till färgningen. Till 100 gram garn behövs en gryta på minst 5 liter med en vattenmängd på minst 3 liter. Låt färgväxterna koka i en timme och sila sedan av. Under tiden blötlägger du garnet i kallt vatten. Låt färgbadet svalna tills det är ungefär fingervarmt.

2. Lös upp betningsmedlet (alun) i en liten mängd varmt vatten och blanda ner det i färgbadet.

3. Lägg det blöta garnet i det svala färgbadet och höj långsamt temperaturen till 85–90 grader. Se till att ullen hålls under vatten­ytan. Håll temperaturen i ungefär en timme, mät med en termometer. Med jämna mellanrum rör du om i grytan så att färgen inte blir ojämn.

4. När färgbadet har svalnat en aning tar du upp garnet, tvättar försiktigt av det och hänger det på tork. Låt den inte torka i full sol. För starkare färg kan du låta garnet svalna i färgbadet eller låta det ligga och dra över natten.

självhushållning i praktiken

Tipset är hämtat ur boken Självhus­hållning i praktiken (Norstedts), du kan köpa den här.

Fler roliga pyssel och DIY:
Gamla konservburkar får nytt liv
Bind en fin krans av ogräs
Finfat med mosaik

NUVARANDE Gör det själv: Färga garn
NÄSTA Goda recept till kräftskivan