Renovering och heminredning
DIY-experten Lovisa Häger från An Interior Affair visar hur du gör stilren förvaring i betong.

Alla som har sett mina tidigare projekt vet att betong är ett av mina favoritmaterial att jobba i, och när jag insåg att vi behövde lite ny förvaring till badrummet så var det ett självklart val. I just badrummet känns det som att produkterna och smyckena förökar sig och tar över all ledig yta, och dessa betongdetaljer är därför ett perfekt sätt att ge prylarna sin egen plats och se till att de stannar där!

Du behöver:
– Betong
– Formar (Jag har använt mig av en blandning av hårdare papper/kartong och mjölkpaket för att skapa mina formar.)
– Sandpapper

Steg 1
Börja med att skapa formarna till konerna som kommer att bli förvaring för ringar, armband och klockor. Du gör dessa genom att klippa ut en cirkel med en radie på cirka 10 centimeter. Vik den dubbel så den får en triangelspets med mjukt rundad botten, och lägg sedan triangelns sidor ihop. Justera storleken på konen, gärna genom att prova med dina ringar, klockor och armband.

Steg 2
Vik och tejpa ihop konerna ordentligt så att de kan stå emot trycket av betongen som kommer hällas i.

LÄS VIDARE: Gör det själv: Elegant smyckesbricka i sammet

Steg 3
För att skapa brickan behövs en form i två delar. Jag utgick från storleken på två ihoptejpade mjölkpaket när jag bestämde mig för hur stor brickan skulle bli, men vad som helst kan egentligen användas som form, och då kan även måtten anpassas.

Steg 4
Botten gjorde jag 2 centimeter bredare och längre än mjölkpaketen, för att kunna skapa en cirka 1 centimeter bred kant runt hela brickan. Tejpa i alla kanter för att förhindra att betongen sipprar ut och blöter ner kartongen för mycket.

Steg 5
Nu är det dags att blanda betong! Jag brukar blanda 3 deciliter betong med 1 deciliter vatten, och sen tillsätta mer vatten eller betong beroende på vilken konsistens jag är ute efter. Ju mer rinnig betongen blir, ju finare/mindre grovt blir resultatet och tvärt om!

Placera sedan konformerna upp och ner i glas och fyll på med betong till det är cirka 1 centimeter kvar till kanten.

Steg 6
Börja med att fylla botten av brickans form med betong, jag gjorde ett lager som var strax under 1 centimeter tjockt. Skaka formen så mycket det går för att bli av med eventuella luftbubblor.

LÄS MER: Gör det själv: Vackert skira skålar som är superlätta att göra i 3 steg

Steg 7
Placera de ihoptejpade mjökpaketen på rätt plats i formens nedre del, med en centimeter till kanten i varje riktning, och tryck ner försiktigt. Fyll på med betong upp till kanten, och om det behövs kan du sedan försöka släta ut kanterna med exempelvis en sked.

Steg 8
Låt betongen stå och ‘brinna’ (torka) under minst två dagar innan du tar bort formerna. Med största sannolikhet kommer kanterna på den torkade betongen vara ganska grova, så det är värt att använda sig av två sorters sandpapper för att släta ut dem, ett grövre till att börja med och ett finare att avsluta med.

LÄS OCKSÅ: Gör det själv: Enkelt Ikea-hack som blir snygg tidningsförvaring

Klart!
Konerna används som förvaring för smycken som klockor och ringar. På brickan får alla små produkter i badrummet sin egen plats.

Renovering och heminredning