Så här gör du Emelies Eriksson/Wissings fina färgglada vimplar att hänga upp i barnens rum eller använda vid kalas och andra festliga tillfällen!

Läs också: Se Emelies syateljé

Färgglada vimplar

Du behöver:
Tyg (fram- respektive baksida, i måtten cirka 22 x 20 cm per flagga i vimpeln)
Kantband i önskat mått
Pappskiva
Vliseline (stärkande pappersvliseline som stryks fast på baksidan av tyget)
Strykstärkelse

3652_Sy_vimpel
   
3657_Sy_vimpel
   
3591_Sy

Gör så här:

 1. Rita upp en mall på en önskad triangel på en pappskiva. Rekommenderad storlek är 22 cm breda i toppen och 17 cm på vardera sida ner till spetsen (mått inklusive 1 cm sömsmån).
 2. Planera antalet flaggor redan nu så slipper du en massa tygspill. Tänk cirka 1-2 cm mellanrum mellan varje vimpel. Till exempel: För en vimpel på en längd av 2,5 m (med knytanordning på 30 cm i vardera ände) blir det 9 flaggor i vimpeln, med olika tyger på både fram- och baksida.
 3. Klipp ut flaggor i dina valda tyger. Lägg ut flaggorna på golvet och sortera upp dem efter önskat mönster. En bra idé är att lägga två rader med flaggor, en rad för framsidan och en rad för baksidan.
 4. När du lagt ett mönster du tycker om, ta kort på flaggornas mönster, så att du lätt kan gå tillbaka och se hur du hade tänkt dig. Det är lätt hänt att blanda ihop flaggorna vid symaskinen.
 5. Stryk alla flaggor, gärna med spraystärkelse. Vissa tyger med vit botten eller tunnare kvalitet kan behöva stärkas ytterligare, så inte bakomliggande tyg lyser igenom. Välj ut en sida per flagga (antingen fram eller baksidan) som ska stärkas med vliseline. Lägg alla flaggor omlott på vliselineytan för att undvika spill. Klipp ut respektive flagga.
 6. Nu är det dags att sy ihop flaggorna. Lägg respektive flaggas fram- och baksida med tygets mönstersida mot varandra (bara baksidorna av tygerna syns).
 7. Sy raksöm endast utmed sidorna mot flaggspetsen, lämna toppen längst upp öppen. Sicksacka gärna kanten bredvid raksömmarna.
 8. Klipp av flaggspetsen, ”snibben”. Vänd flaggan ut-och-in och stryk slätt. Jämna av alla flaggor så att de är klippta raka överst i toppen och att alla flaggor är lika stora.
 9.  När alla flaggor är vändsydda och strukna, mät upp kantbandet. Markera gärna med nål på kantbandet var flaggorna i vimpeln börjar och slutar.
 10.  Vik kantbandet på mitten. Vik in snibben på kantbandet som en liten fåll och börja sy cirka 0,5 cm ut mot kanten av banden.
 11.  Stoppa i en flagga i taget i det vikta kantbandet och sy fast. Lämna ca 1-2 cm mellan varje flagga. Mot slutet av kantbandet, glöm inte att vika in kantbandets ände som en liten fåll och fäst tråden.

3631_Sy

Bra tips!

När du har sytt ihop vimplarna med avigsidan utåt, klipp av den lilla spetsen så slipper du knöligheter längst ner i spetsen på varje vimpelbit.

NUVARANDE Gör det själv: Sy färgglada vimplar
NÄSTA Härlig syateljé: Här får Emelie lust att sy