Sy de här söta tygkuberna som är perfekta som både leksak och som dekoration i barnrummet. Extra fint blir det om du syr kuber med bokstäverna till ditt barns namn. Mönstret och beskrivningen kommer från Emelie Eriksson/Wissing. Se hennes härliga syateljé här.

Detta behöver du per kub:
6 stycken tygrutor, 11 x 11 cm (0,5 cm sömsmån per sida inkluderad)
1 skumkub, 10 x 10 cm (skär ut kuber ur skumgummimadrasser)
1 broderigarndocka (räcker till cirka 5 bokstäver)
1 vliselineruta, 11 x 11 cm, till bokstavsrutan

Gör så här:

  1. Gör tygurvalet. En kul idé kan vara ett färgtema eller olika motiv och mönster som kan stå för olika barnsånger eller liknande. Ska du sy på vanlig symaskin är det lättast att du syr i bomullstyger, som inte ”drar sig” vid sömnad. Vid stretchiga tyger av jersey eller trikå, stryk lite vliseline på baksidan så blir tyget som ett stumt bomullstyg och går lättare att sy i.
  2. Om du väljer att brodera en namnruta, välj ut en av tygrutorna och stryk vliseline på baksidan för att stärka tyget. Ett tips är att använda vita bokstavsrutor, så att bokstaven syns bra. Kalkera och brodera. Är det första gången du broderar, så finns det många guider och alfabet att ladda ned på internet, till exempel på: www.brodera.nu.
  3. Lägg ut alla tygrutor på en plan yta. Har du en broderad bokstavsruta, lägg den i mitten och placera resterande rutor så det bildar ett kors. Dubbelkolla så att tygrutornas motiv ligger åt rätt håll mot bokstavsrutan (du ska se alla motiv åt samma håll som det utlagda ”korset”).
  4. Vändsy alla avigsidor på alla tygrutor förutom en, ”korsets” nedersta ruta. På den rutan syr du bara fast en eller två sidor.
  5. Vänd därefter kuben ut-och-in och kläm in skumgummikuben. Tänk att skumgummikuben ska sitta tajt så att det inte blir luftigt eller bubbligt mellan tyg och skumgummi.
  6. Handsy den lilla glipan på sista rutan.

Sy_kuber2

 

Se även:

Sy Emelies färgglada vimplar