Färg baserad på linolja och pigment har använts i Sverige sedan 1100-talet, först inom kyrkokonsten men från 1700-talet på allt från träfasader och koppartak till möbler och köksinredningar. För den som är van vid att måla med modern plastfärg kan det ta lite tid att vänja sig vid linoljefärgen, som kräver mer tålamod och noggrannhet. Men resultatet är absolut mödan värt!
Särskild lyster med linoljefärg
En yta målad med linoljefärg får en alldeles särskild lyster, som åldras på ett sätt som gör att många hellre stryker på ren linolja när färgen börjar se trött ut än att måla om. Linoljefärgen ”lever” på ett sätt som plastfärg aldrig kommer i närheten av. Och så doftar den så gott!
Det finns ett tiotal linoljefärgstillverkare i Sverige och vilken du väljer är en smaksak. Men blanda inte färger från olika tillverkare, utan håll dig till en. Precis som med all annan färg gäller det att följa rekommendationerna på färgburken noga för att resultatet garanterat ska bli bra.

Foto: Gysinge
Måla dem med linoljefärg och dina utemöbler kommer att åldras med grace.

Foto: Gysinge
Sommartid är klassisk målartid, men i princip kan du måla både höst och vår så länge temperaturen inte understiger 5 plusgrader någon tid på dygnet.
Förarbetet är viktigt – som alltid när du målar. Ta bort gammal färg, med skrapa, färgborttagningsmedel (välj ett som är så skonsamt för miljön som möjligt, t ex Biokleen) eller med värmespistol eller speedheater.
Om underlaget tidigare varit målat med linoljefärg räcker det att göra rent och slipa ner vassa kanter.
Om du målar inomhus så glöm inte att lackera alla kvisthål med shellack innan du börjar måla. Annars kommer du garanterat att reta dig på att kvisthålen fått en annan färg (detta gäller för inomhusmålning med all slags färg).
Välj rätt penslar. Du behöver anstrykare, runda eller ovala, en smal elementpensel för små skrymslen och en bred moddlare att stryka ut färgen med. Avsluta med ett långt drag med en moddlare.
Att stryka tunt och liksom ”gnugga” in färgen i underlaget är oerhört viktigt när du målar med linoljefärg. Friktionen gör att färgen blir varm, vilket påskyndar torkprocessen.
Linoljefärg stryks nästan alltid i tre omgångar. Slipa lite lätt mellan strykningarna. Efter den första grundstrykningen blir det finast om du kittar (utomhus) eller spacklar (inomhus) alla hål och sprickor som inte fyllts med färg.
Ta hand om penslarna. Om du sköter dina penslar väl håller de länge. Tvätta dem med ren såpa och låt dem stå i vatten medan du håller på att måla. När du sedan målat klart och gjort rent penslarna är ett bra tips att hänga dem i en hink med rå linolja. Den bildar ingen hinna och därför är det bara att tvätta ur penslarna med såpa nästa gång du ska använda dem. Om dina gamla penslar torkat in så kan du ställa dem i ren såpa ett par veckor så blir de som nya igen.
Håller längre och täcker mer
Linoljefärg har rykte om sig att vara dyr, men med tanke på att en liter täcker två eller tre gånger så stor yta som en liter av andra färger är den i själva verket ofta ett budgetalternativ. Dessutom håller målningen längre – åtta till femton år, att jämföra med sex till åtta år för moderna färger.
Stryk tunna lager
En annan fördom om linoljefärg är att den aldrig torkar. Gör den inte det så har du målat för tjockt, så enkelt är det. Linoljefärg ska strykas tunt. ”När du tror att du strukit så tunt det går, stryk ut färgen igen”, är ett klassiskt målartips. Gör du det så torkar färgen snabbt och så gör du likadant i en andra och tredje strykning.
Terpentin
Terpentin är en anledning till att linoljefärgen ett tag fick dåligt rykte. Terpentinångor är inte roliga – och framförallt inte nyttiga –att stå i (det är för övrigt inte utsöndringarna från moderna doftfria färger heller, men det är en annan historia).
Terpentinet gör att färgen torkar snabbare, men man behöver absolut inte använda det. Utesluter du terpentin är det dock ännu viktigare att färgen stryks väldigt, väldigt tunt. För inomhusmålning rekommenderas doftfri lacknafta som lösningsmedel. Kom ihåg att alltid använda mask vid inomhusmålning med färg med tillsats av lösningsmedel.

Foto: Kulturhantverkarna
På väderbitna ytor kan ett lager ren linolja snabbt ge lystern tillbaka. Rengjorda målarpenslar mår bra av att hängas upp i en burk med rå linolja. Tvätta ur med såpa innan nästa användning.
Kort film: Måla om snickerier inne med linoljefärg!
Renovera fönstren med linoljefärg:
Läs även: Gör din egen äggoljetempera. Så gör du!
Renovera dina fönster med linoljefärg