Det finns mycket att tänka på om du ska renovera ett gammalt hus med åldrade fönster och tak, nedgånget kök och badrum och en slumrande trädgård. Då gäller det att göra saker i rätt ordning. Här får du den erfarna byggnadsvårdaren 
Cecilia Hassels guide till att göra en renoveringsplan som håller.

Lär känna ditt gamla hus

Gå på upptäcktsfärd i arkivens värld och gör research om husets historia. 
Hur var den ursprungliga planlösningen? Vilken färgsättning användes? 
Hur såg trädgården ut? Samla gärna all dokumentation, som foton, ritningar och skisser, i en huspärm, både för eget och för framtida generationers bruk. Den klassiska Arkivguide för byggnadsforskare, (Nordiska museet 1975), 
finns att ladda ner som PDF från flera myndigheters hemsidor.
Här är några bra källor:

Riksarkivet
I Riksarkivet kan du hitta mantalslängder, bouppteckningar och ibland till 
och med brandförsäkringshandlingar för ditt hus.
www.riksarkivet.se
Lantmäteriet
På Lantmäteriet finns fastighetsregistret, ett officiellt register över alla svenska fastigheter och information om vem som äger dem. Här hittar du detaljerad information om din fastighet och även historiska uppgifter.
www.lantmateriet.se
Hembygdsföreningar
Hembygdsföreningar sitter på mycket värdefull information om lokala byggnadskulturer och -traditioner, namn på snickare och hantverkare som varit verksamma i trakten. Många föreningar förvaltar även en skatt av gamla fotografier som visar hur husen har sett ut under olika tider.
www.hembygd.se
Länsmuseum
På ditt lokala länsmuseum kan du få råd om hur du kan renovera och ta vara på ditt gamla hus med karaktären i behåll. Här hittar du även information om lagar och bidrag, tips på bra litteratur och etablerade byggnadsvårdscenter.
www.länsmuseernassamarbetsråd.se 
(Under Länkar hittar du alla länsmuseer)

Läs även: Anna på Gysinge: byggnadsvård ska vara lätt!

Enas om syftet

Är ni flera som ska bo i huset? Inkludera alla när ni planerar renoveringen så att ni är överens om vilka funktioner som behövs. Ska huset användas permanent eller bara på sommaren? Ska man kunna växa som barn och åldras som vuxen? Vilka behov kommer att finnas på sikt? Var lyhörda mot varandra, så riskerar ni inte att renovera sönder era relationer.

Läs även: Smart renoveringsguide för sommartorpet

Titta, lukta, känn

Börja med att kontrollera husets status och byggnadstekniska förutsättningar. Håller taket tätt? Finns det röta i timmerväggen, fukt i husgrunden, 
svamp­angrepp på vinden? Hur transporteras regnvatten bort från huset, 
är hängrännor och stuprännor hela? Finns det mycket växtlighet nära huset som kan dra fukt till fasaden? Har man inte kompetens får man ta hjälp 
av en byggnads­ingenjör eller en duktig hantverkare. Kontakta din regionala branschorganisation för byggnadsvårdsentreprenörer eller den riks­täckande organisationen Fibor. Ditt länsmuseum kan också hjälpa till. Som medlem 
i Svenska Byggnadsvårdsföreningen kan du ta hjälp av deras länsombud.

Läs även: Renovera med gamla metoder

Kontrollera el och eldstäder

När du vet att tak, stomme och grund är friska och hela är det läge att se över tekniska installationer som exempelvis el och värmekällor. Här är det läge att ta professionell hjälp, främst för din egen säkerhet men även för att husets försäkringar ska gälla. Anlita en behörig elinstallatör om elen behöver dras om. Låt en sotarmästare besiktiga eldstäder och provtrycka skorstenen och ta hjälp av en rörmokare för att göra funktionskontroll av gamla varmvattensradiatorer. Undersök gärna om ditt hus behöver något slags tilläggsförsäkring.

Läs även: Så tar du hand om gamla radiatorer

Se över värmeläckagen

Fönster, dörrar, vindsbjälklag och trossbottnar är ofta värmeläckor i gamla hus. Men det finns gott om enkla metoder att hålla kvar värmen, som att sätta in lågemissionsglas i innerbågarna eller förse entrén med en tidstypisk innerdörr. En modern luftvärmepump kan vara ett komplement till eldstäder. Hyr gärna en värmekamera för att spåra var i huset det finns värmeläckage. I Energiboken – Energieffektivisering för småhusägare (Byggtjänst förlag) kan du läsa mer om lågteknologiska lösningar som bibehåller husets karaktär.

Läs även: Så eldar du rätt i din eldstad

Kolla med kommunen

Undersök alltid vad din kommun har för planer för området innan du investerar i större projekt som att borra brunn, anlägga avlopp eller bergvärme. Kanske ska området ändå få kommunalt vatten inom kort?

Glöm inte trädgården

Ta med trädgården i planeringen redan från början. Lär känna träd, buskar och blommor innan du låter exempelvis stora grävmaskiner göra åverkan på tomten. Avvakta så att du får se en hel växtsäsong och hinner inventera växtmaterialet. Då kan du evakuera växter som du vill behålla i väntan på utplantering när renoveringen är klar.

Läs även: Ögonfröjd i tulpanrabatten

Gör det själv

Ju mer du kan göra själv, desto billigare blir det – samtidigt som du lär känna ditt hus. Gå en kurs i tapetsering, snickeri eller fönsterrenovering. Även om du inte lär dig göra allt själv så blir du en säkrare beställare av hantverkstjänster. Bjud in släkt och vänner till en arbetshelg för att måla om fasaden till musik med mycket god mat och dryck. Nästa gång är det du som hjälper dem.

Planera i säsong

Planera in varje projekt i rätt årstid. Att lägga tak, måla fasad, och gräva ur grunden gör du helst en torr varm årstid. Ett tips är att etablera en temporär verkstad i ett uthus, där du exempelvis kan renovera fönster, så är du inte sysslolös även om det regnar ute.

Återbruk, naturmaterial och fina detaljer

Tänk hållbart och använd helst naturmaterial som andas och åldras vackert. På byggnadsvårdsdepåer och i byggnadsvårdsbutiker finns mycket fint. Den lokala bondsågen har oftast kvalitetsvirke på löpmeter till priser som kan vara lägre än i byggvaruhusen. Lägg in sökningar på begagnatsajter och gå med i olika nätforum för byggnadsvård. Min favorit är Facebookgruppen Byggnadsvård, köp, sälj och diskutera. Hittar du tidstypiskt gammalt kakel eller rätt sorts tegelpannor? Lägg upp ett litet lager som reservdelar för framtiden.

Läs även: Bygg ett växthus av gamla fönster

Skynda långsamt

Låter du renoveringen få ta tid så blir resultatet ofta både billigare och bättre. Påbörja inte mer än du orkar slutföra. Renoverar du inomhus tar du ett rum i taget. Och det är helt okej att renovera en fasaddel i taget, fastän du hyrt en dyr byggnadsställning. Eftersom både virkeskvalitet och hantverksskicklighet var högre för hundra år sedan är det oftast bättre att reparera befintliga fönster, spegeldörrar och platsbyggd inredning än att byta ut dem. Men räkna med en viss väntetid när du beställer kvalitetsvirke och andra tidstypiska material i specifika mått. Det specialbeställda träet ska även hinna torka innan det kan användas. Ska du anlita hantverkare för stora projekt som kostar mer än 50 000 kronor rekommenderar jag att du tar in ett par, tre olika offerter och begär referenser på de utförda jobben som du sedan själv ber att få titta på. Ta gärna med en sådan kvalitetssäkring i tidsplanen.

Hon var med och grundade Skansens byggnadsvård

cecilia hassel renoverar ett tak
Skynda långsamt när du renoverar ditt gamla hus. Börja med rätt saker så blir resultatet allra bäst och du slipper en massa onödigt merarbete, tipsar byggnadsvårdaren Cecilia Hassel.

Läs även: Så fixar du ditt gamla tegeltak

Om ett rör springer läck och ett 1600-talshus i Gamla stan i Stockholm får fuktskador så är det troligtvis Cecilia Hassel på fastighetsföretaget Stadsholmen som ser till att den k-märkta byggnaden renoveras enligt konstens alla regler. Hon är en erkänt skicklig byggnadsvårdare som bland annat var med och grundade Skansens Byggnadsvård 2001, där hon har hållit otaliga kurser i fönsterrenovering och träslöjdstekniker genom åren. Som fönsterspecialist har hon renoverat fönster såväl på Skoklosters slott som i Uppsala domkyrka. I dag veckopendlar hon mellan de medeltida stenhusen i Stockholm och sin bostad i Dalarna, ett skolhus från sekelskiftet 1900 där det alltid finns något att snickra och måla. När hon inte renoverar sitt eget hus ger hon råd till andra husägare, i sin roll som länsombud i Dalarna för Svenska Byggnadsvårdsföreningen.
– Jag lär mig något nytt av varje renovering. Mitt allra bästa tips är att skynda långsamt med gamla hus. Både för husets och människornas skull. Och se till att ha en genomtänkt turordning innan du sätter i gång att riva, bygga och måla, annars blir det lätt fel och du måste börja om från början, säger Cecilia Hassel.

Ta chansen att vinna fina priser i Lantlivs tävlingar!