Var rädd om de vackra gångarna av grus i din trädgård. Barfotavänligt singel, eller naturgrus, som rundats 
av inlandsisen är 
ett exklusivt material värt att vårda. Här får du enkla tips för att anlägga en grusgång och hur du håller den fri från ogräs.

Att gå på nykrattat grus ger en härlig känsla, inte minst tack vare det hemtrevliga ljudet. Och visst känner man sig lite extra välkommen och hedrad när husets ägare har gjort sig besväret att kratta grusgången innan man kommer på besök?

Att anlägga gångar av grus i trädgården var från början ett praktiskt tilltag för att husets ägare skulle ta sig torrskodda över tomten. Under 1600-talet och de tuktade barockträdgårdarnas tid gavs grusgångarna en viktig roll som strukturbärare åt de symmetriska rabatterna.

I den engelska trädgårdskonsten fick slingrande grusgångar leda besökaren genom de frodiga, oregelbundna planteringarna. Och 1800-talets senare del, när den så kallade tyska stilen var på modet, blev en glansperiod för öppna ytor med ringlande grusgångar där besökaren skulle flanera mellan färgstarka rabatter. Även i gamla trädgårdar av det mindre, enklare slaget utgör grusgångar ett slags stomme som visar hur trädgården utformades en gång i tiden.

så får du fina grusgångar

Foto: Istock

En knastrande grusgång ger huset och trädgården en hemtrevlig och välkomnande känsla.

Äldre grusgångar belades ofta med naturgrus, små stenar som fick sin rundade form när de svallades av den smältande inlandsisens 
isälvar. Stenpartiklarnas runda former gör att de kan krattas i fina mönster och att ogräs och smuts har lite svårare att få fäste än på det kantigare krossgruset.

Läs även: Tio tips till dig som vill skaffa höns

En nackdel med naturgrus är att cykel- och barnvagnshjul lättare sjunker ner mellan de rundade stenarna. Naturgrus är dessutom en icke förnybar naturresurs med en begränsad årlig brytning. Men det är svårt att hitta vackra alternativ i gammaldags trädgårdsmiljöer där det rundade gruset är tradition.
Vilket slags grus du än väljer så är grusgångar ett välkomnande inslag i trädgården, de både förbinder och delar in trädgårdens olika rum. Underhållsfria är de dock inte. Läs våra smarta tips för grusgången här nedan!

Hur anlägger man en grusgång?

  • Ett hårt underlag gör gången stabil. Gräv bort matjorden, cirka 10–15 cm. Lägg på en fiberduk som försvårar för rotogräset och fyll på med stenmjöl eller annat krossgrus. Jämna till underlaget, som gärna kan få en svag lutning utåt sidorna för att underlätta avrinning av regnvatten.
  • Om du vill så toppar du din grusgång med ett lager dekorgrus, exempelvis naturgrus, men inte tjockare än 3 cm för då blir gruset svårt att gå på.
  • En låg sarg av plåt eller sten kan få markera gränsen mellan grus och gräs. Den försvårar dessutom för gräset att växa in i grusgången.
  • Dags att kratta. På webben hittar du inspiration till allt från klassisk svensk krattning till vackra mönster à la japansk zenträdgård. Med foppatofflor eller liknande på fötterna lämnar du minimala spår i det krattade gruset.
  • Fin finish. När du har krattat färdigt kan du avsluta med att vattna gången så får gruset en fin djup färg.
grusgång i trädgård, sarg som markerar gränsen mellan grus och gräs

Foto: Istock

En låg sarg av trä, plåt eller sten kan få markera gränsen mellan grus och gräs. Den försvårar dessutom för gräset att växa in i grusgången.

Hur får man bukt med ogräs i grusgångar?

  • Ogräsrensning kommer man inte ifrån. Och växer det träd intill gången får du räkna med att behöva rensa bort nedfallande kottar, frön, löv och barr.
  • Var flitig med ogräsrensningen tidigt på våren innan rotogräset fått djupa rötter. Att hårdkratta med jämna mellanrum håller också ogräset borta.
  • Ta hjälp av bra redskap. En hjulhacka försedd med rensbåge eller gångkratta skonar ryggen när du rensar och krattar grusgången. Ett välslipat skyffeljärn på skaft är också till bra hjälp.
  • Prova att vattna på ogräset med kokhett vatten eller trädgårdsättika. När det döda ogräset har torkat ihop kan du kratta bort det.
  • En lövsug-blås kan vara bra att använda. Först blåser du ihop barr och löst ogräs i en hög, sedan suger du upp det. Men sug inte för nära så att gruset följer med.
grusgång, så håller du grusgången fri från ogräs

Foto: Johnér

En slingrande grusgång framhäver planteringarna och ger 
hela trädgården ett välkomnande uttryck.

Prenumerera på Lantliv