Vackra detaljer som gjutjärnsbadkar, kakel och kranar är väl värda att vårda. Men hur ska man bäst renovera ett badrum? TV-profilen och byggnadsvårdaren Erika Åberg tipsar.

Foto Byggfabriken

Det årliga julbadet i badbaljan har de flesta hört talas om, när husmor värmde vatten i vedspisen så att hela storfamiljen kunde bada i turordning i samma badvatten. Annars badades det inte överdrivet mycket i det gamla bondesamhället. Sjöar och vattendrag stod till buds men simkunnigheten var i regel dålig. Kallt vatten fanns i brunnen ute på gården och med ett tvättfat och en kanna vatten tvättade man sig i vilket rum som helst.
Det välutrustade badrummet är en väldigt sen uppfinning i den svenska bostadens historia. Varmvatten och vattenklosett var länge en ouppnåelig lyx för de flesta. Först i mitten av 1800-talet hade huvudstaden börjat bygga vattenledningar och några år senare kunde de allra rikaste familjerna installera badrum med badkar, dusch och WC.

Byggfabriken
Bada som en kunglighet i porslinsemaljerade gjutjärnskaret Versailles, 19 950 kr,
Byggfabriken.

I såväl hyreshus i städerna som i enkla hem på landet fick många hålla till godo med tvättkommod, nattpotta och utedass fram till mitten av 1900-talet. Läser man journalisten Lubbe Nordströms berömda reportagebok Lortsverige från 1938 får man en målande bild av den hygieniska misär många familjer levde i långt in i moderna tider. Badrummets historia går som en parallellt till välfärdssamhället utbyggnad. Inte konstigt att det är ett rum som ligger många varmt om hjärtat. Och nu växer intresset för de äldre badrummen, berättar byggnadsvårdaren Erika Åberg, som har hållit flera populära föreläsningar om just badrum i gamla hus. Där tipsar hon ofta om att våga satsa på återbruk av vacker originalinredning även i badrum.

Byggfabriken
Taklampan av mässing från Karlskrona Lampfabrik gör sig bra i badrum i sekelskiftes- och 1920-talsstil, 1 320 kr, Byggfabriken.

– Har man restaurerat ett gammalt hus från grunden kan det kännas trist att behöva riva ut originalinredning och ersätta med nytillverkat. Vad många inte vet är att det går att bevara det mesta i ett gammalt badrum, nött porslin, emalj och kakel kan fixas till och bli fräscha igen, säger hon.
Själv har hon nyligen både renoverat och byggt badrum i familjens hus från 191. I Erikas badrum hittar man ett gammalt badkar och handfat och toalett som alla renoverats till nyskick utifrån och in av skickliga hantverkare.
Som byggnadsvårdare får Erika ofta frågan om det går att inreda badrumsväggarna med gammaldags pärlspont och annan träpanel. Och visst kan man det, i den så kallade våtzon 2, som är längst bort från dusch och bad.

Gysinge
Häng upp handduken på hängare av mässing i klassisk sekelskiftesmodell, 675 kr, Gysinge.

– Vi har satt ny pärlspont i vårt eget badrum och målat panelen med skyddande linoljefärg som låter träet andas. En modern fläkt som går igång automatiskt är också att rekommendera för god ventilation, säger Erika.
Vilken stilepok ska man då välja om man bygger nytt badrum i ett gammalt hus? Det är förstås en smaksak, men funkisstilen passar i de flesta gamla hus, säger Erika.
– Först efter andra världskriget hade badrummet börjat bli standard i svenska hem. Och oftast byggdes det i den då rådande funkisstilen, fastän huset kanske var från 1800-talet. Därför kan ett funkisbadrum aldrig bli fel rent stilhistoriskt. För så såg det första badrummet ut för många, säger Erika Åberg.

Erika Åberg Foto Linda Romppala
Byggnadsvårdaren Erika Åberg är bland annat känd som expert från SVT:s Det sitter i väggarna. FOTO: LINDA ROMPPALA

Erikas 5 tips för gamla badrum:
1. Gamla badkar kan du låta remaljera på insidan. På utsidan är gjutjärnet ofta målat med linoljefärg från början så det är bara att måla om med nya lager färg. Remaljeringsbolaget i Sverige är specialister, läs mer på www.remaljering.se
2. Badrumsporslin som gamla handfat och toalettstolar går att reparera. Vi övertog en snygg 1950-talstoalett från ett flerfamiljshus som skulle stambytas. Den tvättades, lagades och allt inuti byttes ut innan vi installerade den i vårt nybyggda badrum. Vi anlitade Lennart Berg på VVS Pro i Gävle som är specialist på att renovera gammalt badrumsporslin, armaturer, sektionsradiatorer mm. www.vvs.just.nu
3. Blandare i gammaldags modeller till äldre handfat och badkar skapar stämning i badrummet och finns att köpa både i nytillverkat och begagnat skick. Kolla till exempel i byggnadsvårdsbutiker, på Tradera eller Blocket.
4. Kakel. Gamla tiders kakel och klinker är av tjockare bättre kvalitet och brukar inte gå sönder när man knackar ner det så plattorna kan återanvändas. Ett enkelt sätt att fräscha upp en gammal kakelvägg är att bara foga om den, så länge väggen bakom är fri från fuktskador. Kratsa ur den gamla fogen, det finns specialredskap för sådant, och lägg i ny fog.
5. Läs mer om badrummets historia. Här är två boktips:
Folkhemmets rum, del Badrummet (se även del Tvättstugan), Kristina Lund, Nordiska museet.
Varmt och vädrat, Göran Stålbom, Sveriges VVS-museum.

Badrum från olika epoker:
Sekelskiftet 1900. Eftersom det bara var välbärgat folk som hade råd att installera badrum vid denna tid var stilen pampig och påkostad. Gjutjärnsbadkar med tassar, mässings- och marmor-detaljer, och vackert mönstrade klinkergolv. Väggarna kunde vara helputsade, vara klädda med half tile-kakel på engelskt maner, eller ha pärlspontspanel nedtill och papp­spänning upptill, eftersom man satt ner i badkaret och inte skvätte så mycket vatten på väggar och golv.
1920-tal. Badrum börjar ritas in från början i nybyggda, exklusiva hus. Typiska är de högspolande toaletterna med bakelitsitsar och kedja med spolhandtag av porslin. Badkaren får gärna vara inbyggda och kaklade. Vitt kakel dominerar men det kan även ha starka färger, som oxblod, mörkblått eller mörkgrönt. Plattorna gärna i tegelförband med en halv plattas förskjutning per rad. Sexkantigt golvklinker, en- eller tvåfärgat, är modernt.
1930-talsfunkis. Det funktionalistiska badrummet blev många familjers första. Vitt kvadratiskt kakel med mörka raka fogar blev standard i många badrum. Tanken är fortfarande att man ska sitta i badkaret varför väggarna ofta bara kaklas upp till cirka 3/4 av väggen, med puts upptill. Enkelt svart- vitrutiga klinkergolv är helt rätt nu. Praktiska spegelskåp inbyggda i väggen var en typisk funkisfiness.
1950-1960-tal. Senfunkisens badrum började ta ut svängarna i färgsättningen. De vita kakelplattorna kunde exempelvis matchas med badkar och handfat i varmt ljusgult. Taket i påkostade badrum kunde också kläs med kakel. Golvklinker i rötvitrutigt var modernt.

Källa: Erika Åberg och Byggfabriken

LÄS ÄVEN: Kika in hemma hos tv-profilen och byggnadsvårdaren Erika Åberg