Har du en gammal trätrappa som knarrar? Byt inte ut den för det! Mer platsbyggt och måttanpassat än gamla tiders hantverksbyggda trappor blir det inte. Att det knarrar lite får man på köpet –och har du trappsteg som knarrar mycket finns det knep 
att ta till. Läs trappsnickarens tips för att fixa till en gammal trappa!

Prenumerera på Lantliv!

Läs också: Så rustar du sommartorpet – smart renoveringsguide

Att snickra en trappa har aldrig varit något enkelt gör det själv-projekt för hemmafixaren. I gamla tider var trappmakaren den utpräglade specialisten. Det kräver nämligen sin kunskap att få till en funktionell och behaglig trappa med rätt lutning, bekväm steghöjd och optimal placering i huset. I dag finns det visserligen både datorprogram och maskiner för att producera trappor men hantverkarens erfarenhet och detaljkänsla är fortfarande svårersättliga vid trappbyggen, enligt inredningssnickaren Joakim Lennartsson.

Läs även: Lär dig måla med linoljefärg

– Man måste ha blicken för hur ljuset faller in och spelar mellan våningsplanen, hur man utnyttjar takhöjden och sist men inte minst var trappan fungerar bäst i planlösningen, säger Joakim Lennartsson, som lärde sig göra trappor med traditionella metoder när han gick som snickarlärling för 25 år sedan.
– På den tiden åkte man alltid ut till huset och tog mått. Och så jobbar vi oftast fortfarande. Jag får en tydligare bild av förutsättningarna på plats än om jag bara skulle utgå ifrån en husritning i datorn, säger Joakim Lennartsson.

Läs även: Så renoverar du gamla fönster

Själv har han hunnit tillverka flera hundra unika trätrappor och nu för tiden håller han föreläsningar om trappor för blivande bygg­ingenjörer. Hans firma J Lennartsson snickeri gör ofta stora restaureringar i gamla kulturhistoriska miljöer. Men trappor i gamla hus behöver väldigt sällan bytas ut.
– En välbyggd trätrappa håller lika länge som huset och bidrar starkt till husets karaktär. Det är inget som du flyttar eller byter ut i första taget. En felbyggd, disharmonisk trappa å sin sida är sällan ens värd att renovera. I slutänden kostar det lika mycket som att bygga en helt ny trappa.
Vad gäller själva konstruktionen har den harmoniska, välbyggda trappan sitt eget gyllene snitt, förklarar Joakim Lennartsson. Trappan ska kännas nätt och ta minimalt med plats men ändå vara tillräckligt bred för att man ska kunna bära upp sängar och soffor.

Läs även: 10 tips för dig som vill skaffa höns

För att trappan ska vara bekväm att gå i lyder formeln att steghöjden gånger två plus stegdjupet ska bli 61–63 centimeter. För inomhustrappor anses cirka 27 centimeter vara normalt stegdjup medan 17,5 centimeter räknas som en bra steghöjd.
– Men trappan måste alltid anpassas till sin miljö, det är den allra viktigaste grundregeln, säger Joakim Lennartsson.

Läs också: Guide – renovera i rätt ordning

Att gamla trätrappor knarrar lite är inget ovanligt eftersom trä är ett naturmaterial som förändras med den omgivande luftfuktig­heten.
– I januari, februari och mars, när det är som torrast luft inne i huset, knarrar det som mest om trätrappan. Men det finns knep att ta till för den snickarkunnige, säger Joakim Lennartsson.
Läs hans tips för trappan här nere!

en fin gammal trappa
Under en fastlimmad heltäckningsmatta doldes de här 
vackra trappstegen. Även 
panelen är original från 1935. Foto Carina Olander.

Trappsnickarens 6 tips för trappan:

Fixa knarrljud. Det knarrande ljudet uppstår när underliggande trädetaljer rör sig mot varandra och det har uppstått ett glapp där trappsteget går in i sidostycket/stommen. Är du van vid att snickra kan du prova att åtgärda problemet själv med hjälp av elastiskt monteringslim och bladtunna kilar av furu. Lokalisera glappet och spruta in limmet i håligheten. Använd sedan hammare och en träkloss för att slå in kilen i springan. Det är viktigt att kilen är lite tjockare än springan.
Bygga ny trappa. Trappor bygger man av hårt, tätvuxet virke eftersom de ska hålla för dagligt slitage. Trappstegen och deras utskjutande stegnosar slits extra mycket.
Trappan är platsbyggd inredning som håller lika länge som huset. Så tänk långsiktigt när du bygger trappa och undvik tillfälliga designtrender i val av material, räcken och ledstång.
Var skapar trappan det bästa flödet mellan rummen och de olika våningsplanen? Och var passar trappan mindre bra? Ska den till exempel verkligen börja direkt innanför ytterdörren, så att man tvingas passera dörrmattan med slask och våta ytterskor?
Underhåll trappan. Måla, lacka eller olja in trappan, beroende på hur den har behandlats tidigare, så håller den sig fin länge.
Såpskurade trappor ställer extra höga krav på virket och de behöver såpskuras väldigt ofta, särskilt i början. Trappstegen utsätts för hårt slitage, och det kan lätt bli stickor i träet.

Läs även: Anna på Gysinge – Byggnadsvård ska vara lätt!

Innertrappans historia

Det är i städerna och på stora lantgods och herrgårdar som 
innertrapporna först gör entré. Landsbygdens vanliga, enklare bostäder hade oftast bara en våning.
Om huset hade vind eller loft så kunde gårdens folk ta sig upp via 
enkla trappstegar och en lucka i taket. Många torp hade bara en utvändig trappstege på ena gaveln.
Från 1700-talet började större bondgårdar att byggas i två våningsplan. 
De första innertrapporna var smala och branta och placerades ofta i farstun.
Först en bra bit in på 1800-talet blev det vanligt med beboeliga 
övervåningar. Då blev trappan allmängods – och i välbärgade hem 
en påkostad statussymbol.
De äldsta trapporna hade både plansteg och sättsteg, och var 
alltså inte öppna som många moderna trappor. Under trappan fanns 
ofta en liten skrubb.
Handledaren bestod vanligen av en profilerad planka som spikades fast direkt på väggen. Räcket byggdes ofta av raka hyvlade spjälor.
Svarvade trappräcken och runda ledstänger blev vanliga under senare hälften av 1800-talet.
Källa: Stora boken om byggnadsvård, Bonnier Fakta, samt Invändig renovering, 
Gysinge centrum för byggnadsvård.

Läs också: Så sköter du om ditt timmerhus

NUVARANDE Så tar du hand om en gammal trappa
NÄSTA Västerbottenspaj på nytt vis