Strunta i alla hyllmetrar med olika rengöringsmedel, de enda tre du  behöver har du antagligen redan hemma. Så här städar du med ättika, bikarbonat och diskmedel.

Vi är många som frågar oss vilka rengöringsmedel som egentligen är bäst. Affären är en djungel full rengöringsmedel att avkalka toaletten, ta bort smuts från duschen och putsa spegeln med. Ann-Alicia Thunbo Ilskov, dansk hushållsexpert och tv-profil, tidigare barnflicka i danska kungahuset, medförfattare till boken ”Hold da helt hus” och kvinnan bakom husmoderen.dk listar de tre produkterna man kan klara sig med – och ändå få ett rent hem.

Neutralt diskmedel
Diskmedel är det första mirakelmedlet. Det är bra både till fläckborttagning och rengöring. Häll ett par droppar i en hink med vatten och torka bort damm, tvätta golv eller lös upp fläckar på kläderna. Diskmedel rengör allt – från fläckar på golven till toaletten.
Vi har vant oss vid att omge oss med kemikalier med olika doftämnen. Därför tror vi att rengöringsmedel ska dofta av allt från sydeuropeiska liljor till Himalayas orkidéer, men det är inte alls nödvändigt. Neutrala diskmedel är i allmänhet de bästa, särskilt om man lider av allergi eller bara vill ha ett kemikaliefritt hem. Rengöringseffekten har nämligen inget att göra med varken färgämnen eller parfymer.


Ättika – en effektiv avkalkning

Ättika är nummer två på listan. Ättika avkalkar både kaklet och duschen i badrummet. Blanda ättikan i en hink med vatten. Samma kur gäller för kalk i toaletten. Använd en svamp – det brukar räcka för att kalken ska lossna. Kom ihåg att alltid vädra under arbetet.

Om du avkalkar duschen, var noga med att blöta dörren och kaklet innan du tvättar av det med ett par droppar diskmedel. Därefter rengör du med ättiksvattnet. Det är nämligen viktigt att fogarna är mättade med vatten innan avkalkningsmedlet sprutas på.


Avkalka vattenkokaren

Ättika avkalkar också diskhon och vattenkokaren. Blanda vatten med 1 dl ättika och låt det koka upp i kokaren. Gör gärna om proceduren ett par gånger och låt vätskan stå och dra ett tag för bättre effekt. Därefter rengör du kokaren med svamp (tänk på att använda handskar), och till slut kokas kitteln upp 2-3 gånger fylld med rent vatten.


Putsa förnstren med diksmedel och ättika 

Till rengöring av fönstren är ättika också ett måste. Blanda en stor hink med vatten och lite diskmedel. Det tar bort fettet på fönstren. Tillsätt till sist en del ättika, det tar bort kalk och sot från öppna spisar och köksos


Tvätta med bikarbonat

Det sista mirakelmedlet är bikarbonat. Det är inte bara ett bakpulver, det är också fantastiskt till rengöring. Bikarbonat tar bort fläckar och håller vita saker vita. När du tvättar vitt, så tillsätt lite bikarbonat.


Få bort lukt i skorna

Om gympaskorna luktar illa, pudra lite bikarbonat i dem och låt dem stå ute på altanen eller i trädgården över natten. Nästa dag kan man dammsuga bort bikarbonatet och det mesta av lukten. Gör om behandlingen om inte all lukt försvann första gången.


Bortsta tänderna med bikarbonat
Om man vill ha vitare tänder kan man faktiskt borsta tänderna med bikarbonat, eftersom det har en blekande effekt. Bikarbonatets naturliga ingredienser kan alltså både användas till tvätt och tandborstning.