Tänk att få starta trädgårdssäsongen med fina planteringar på farstutrappa och terrass! Njut av schackrutiga kungsängsliljor, gräddfärgade tazetter och bugande julrosor. Plantera ut dem i rabatten när de blommat ut så återkommer de nästa vår!

Prenumerera på Lantliv!

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Backsippa, Pulsatilla vulgaris
Backsippan är en flerårig ört som tillhör familjen ranunkelväxter. Eftersom den är fridlyst är det extra roligt att odla den så att den kan spridas vidare med vinden och föröka sig. I vilt tillstånd växer den ofta i backar i torrt läge. Se därför till, när den blommat ut i krukan, att plantera om den i ett torrt läge, gärna i ett stenparti eller i en sluttning där jorden inte är för fuktig.
Backsippor i olika nyanser niger 
elegant i sin flätade järnkorg. Jorden är täckt av bark för att behålla fukten. Järnkorg, 890 kr, Plantskolan i Vellinge.

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Bollviva, Primula denticulata
Tidigt skjuter bollvivan upp sina långa stänglar med färgglada bollar och ropar att nu är det vår! Bollvivan är en perenn som trivs bäst i lite fuktig jord och i halvskugga. Här i patinerad keramikkruka, 179 kr, från Plantskolan i Vellinge. Efter blomningen, när stänglarna vissnat ner, planteras bladrosetterna ut i rabatten.

Läs även: Lyckorus i trädgården

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Blommande kvistar är ett vackert vårtecken. Lyktan fylldes med mossa, en vas med vatten och några fina plommonkvistar. Lykta, 339 kr, Plantskolan i Vellinge.

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Tazett
Den ljuvliga tazetten tillhör släktet narcisser. När tazetterna blommat över kan man plantera ut dem i jorden. Välj en plats som är väldränerad – lökarna tycker inte om att stå för fuktigt.

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Kungsängslilja, Fritillaria meleagris
Kungsängsliljan är ett naturens konstverk med sitt schackrutiga mönster i rosa och lila. Här i en kvadratisk kruka i oxiderat järn, 425 kr, från Plantskolan i Vellinge.

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Vårälväxing, Sesleria heufleriana
Vårälväxingen blev vald till årets 
perenn 2014, med motiveringen ”en skir tuffing som inte invaderar sina grannar”. Redan i mars–april börjar det lilla gräset visa upp sig med sina först vita, men sedan svarta, små kolvar. Höjden på bladen blir ca 40 cm och blomaxen någon decimeter till. Den gör sig lika bra i kruka som i rabatten. När den gjort sitt i kruka, plantera ut den i 
ett läge med sol eller halvskugga.

Lantliv foto Pernilla Bergdahl

Julros, Helleborus
Julrosen har fått sitt namn av att vissa sorter slår ut redan i december vid milt väder, men det är tidig vår som de allra flesta blommar med full kraft. Blomfärgerna är variationsrika och det går att hitta blommor från vitt, krämgult, lilja, lime och rosa till nästan svart och vinrött. Blomman är ibland enfärgad men kan även ha prickar eller andra skiftningar. Julrosorna tål inte för mycket väta utan vill växa i en mullrik jord som är väldränerad. I järnkrukan växer en julros med en ormbunke och två sorters sedum. Kruka, 495 kr, Plantskolan i Vellinge.

MER INSPIRATION: