Här är våra bästa tips på mysiga hotell, slott, gammaldags värdshus och gårdshotell, klassiska pensionat och lyxiga spahotell – alla med dignande julbord och julmenyer! Att resa bort en helg för att äta god julmat och sova över i en lantlig miljö är ett härligt sätt att njuta av decembers traditioner.

På Öland ligger Bo Pensionat, ett hotell på landet som serverar julbord

Foto: Klaus Kernchen

1. Julbord på konstnärernas pensionat

Bo pensionat i Vickleby på Öland samlades det tidiga 1900-talets konstnärer, författare och artister. Erik Axel Karlfeldt, Isaac Grünewald och prins Eugen både bodde och skapade här i perioder. Fortfarande hundra år senare är det lika trevligt att fika i pensionatets mysiga trädgård, men även på vintern finns det skäl till att åka hit. I matsalen serveras julbord med enbart närproducerade råvaror tillagade från grunden, som Ölandslamm och vilt. Paket med julbord och övernattning i ett av rummen i mangårdsbyggnaden eller i byns gamla ombyggda lanthandel kostar från 1 025 kr/person.

Dala Floda värdshus är ett hotell på landet med ekologiskt julbord

Foto: Evalotta Ersson

2. Ekologisk jul på värdshus i Dalarna

Dala-Floda Värdshus är ett idylliskt pensionat med gammaldags charm och modern, ekologisk profil. Här lagas maten på slow food-vis med råvaror från byns egen Krav-bonde. Så här när julen nalkas bjuder man på ekologisk julmiddag med kravmärkta eller ekologiska råvaror. Pris 580 kr/vuxen. Adventspaket med middag och övernattning från 1 175 kr/person.

Hotell på landet med julbord_kurhotell Mösseberg

Foto: Margareta Boman/Kurorten Mösseberg

3. Julbord på klassiskt spahotell

Kurorten Mösseberg ligger vid mynningen till St Eriks källa i Falköping och har anor från 1800-talet. Kring förra sekelskiftet var hotellets samlingsplats för den tidens elit. Jugendsalongerna besöktes av så väl kungligheter som kulturpersonligheter som Verner von Heidenstam och Albert Engström. Salongerna finns kvar än i dag, även om hotellet i dag snarare är ett modernt spa än en vattenkuranstalt. Ett julbordspaket med glögg vid brasan, julbord, övernattning, tillgång till spa och frukostbuffé kostar från 1 550 kr/person i dubbelrum om man anländer en lördag.

Grythyttans gästgivaregård och hotell firar jul med både julbord och julmiddagar

Foto: Grythyttans gästgivaregård

4. Julmiddag för finsmakare i Grythyttan

Mysiga Grythyttans gästgivaregård är välkänt för sin historiskt vackra miljö, sin goda mat och välfyllda vinkällare. I december serveras en 4-rätters julmiddag med julgodisbord för 699 kr. Du kan också fira hela julen i gästgivargården, från musikunderhållning den 23 och klassiskt julbord på julafton, till julotta och vinprovning på juldagen. Utcheckning sker på annandagen. Hela vistelsen kostar från 5 345 kr i enkelrum. Här erbjuds också ett Livsnjutarpaket i december med 4-rätters julmiddag med övernattning och frukost, kostar från 1 795 kr/person.

Hotell på landet med julbord_ekologiskt på Angavallens gård i Skåne

Foto: Claes Westlin

5. Njut ekologiskt julbord på skånskt gårdshotell

Ängavallen är en ekologisk gård söder om Vellinge där personalen gör det mesta själv: man har egen kvarn, mejeri, ysteri, bageri, krog, kafé, picknickpark och örtagård. Vill du uppleva allt på nära håll och i julskrud ska du ta in på gårdshotellet – även det ekologiskt från sängar till textilier. Mellan den 24 november och 22 december kan du boka Ängavallens julpaket och då ingår en övernattning, ett glas bubbel, frukostbuffé och det ekologiska julbordet med allt ifrån sillinläggningar till revbensspjäll och julgotter. Pris från 1 490 kr per person.

Hotell på landet med julbord_Häringe slott

Foto: Häringe slott

6. Julweekend på färgstarka Häringe slott

Häringe slott i Västerhaninge söder om Stockholm är en herrgårdsupplevelse av det lite mer extravaganta slaget, med modigt färgstark inredning som matchas med fotokonst i de historiska rummen. Stämningen är vänlig och trevlig, och maten håller hög klass. Här kan du njuta av en helkväll på julslottet med traditionellt julbord, övernattning och en härlig frukost – en sådan julweekend kostar från 1 445 kr per person.

hotell på landet med julbord_solgårdskrogen

Foto: Solgårdskrogen

7. Julgård i Dalarna med närodlad meny

Den sagolikt stämningsfulla Solgårdskrogen i Nittsjö kombinerar det bästa av gammaldags traditioner och modernt hållbarhetstänk. Från 1–22 december serverar gårdskrögarna kocken Jonathan och sommelieren Genevieve Bjurenstedt sin fantastiska julmiddag där en stor del av råvarorna, kött, fågel, fisk och grönsaker, kommer från den egna gården, från Siljan och från de omgivande skogarna. Julmenyn kostar 696 kr/person. Vill man sova över på den lantliga krogen finns här 4 trevliga dubbelrum att hyra för 895 kr per natt.

utvald-julbord

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Tips! Läs den inspirerande historien om hur Solgårdskrogens ägare Jonathan och Genevieve bytte storstan mot landet och förverkligade drömmen om ett hållbart och mer självhushållande krögarliv. Lina Eidenberg Adamos och Petra Lundströms reportage hittar du i Lantliv nr 11/2018.

Läs också: