De senaste åren har världens bin varit utsatta för virus och kvalster som slagit ut hela bisamhällen. I Sverige finns det mellan 120 000 och 150 000 bisamhällen men de behöver bli dubbelt så många för att täcka framtidens behov av pollinering.

Nu har bland andra Svenskt sigill startat ett projekt där du kan bli bifadder. Du kan välja att bli fadder till:

1000 arbetsbin. Arbetsbina är de som hjälper till att pollinera svensk mat. Du får ett fint digitalt diplom att skriva ut eller ge bort som present.
50 drönare. Det behövs runt 15 drönare för att befrukta en ung bidrottning. Parningen sker på speciella platser i luften – sedan dör drönarna. Blir du fadder till 50 drönare får du en burk svensk sorthonung som ljung, raps eller maskros.
En bidrottning. Det är hon som är mamma till alla bin i kupan, oftast cirka 50 000. En bidrottning lever upp till fem år och lägger som mest 2 000 – 3 000 ägg per dag. När du köper en bidrottning får du en bok med honungsrecept.
En ny bikupa. En bikupa med bin placeras ut av Svenska Bins biodlare. Som bifadder får du ditt namn (eller det namn du vill, kanske brudparets?) på kupan och Svenska Bin berättar var den sätts ut.

Här kan du bli bifadder: Fundedbyme