Har du koll på Allhelgona, Alla helgons dag, Alla själars dag och Halloween? Lantlivs byggnadsvårdare och kyrkogårdsexpert Hedvig Bellberg reder ut begreppen.

Varför tänder man ljus på kyrkogården kring Allhelgonatid?

Hedvig Bellberg

– Alla helgons dag firas för att minnas alla döda helgon, även de som inte har en egen helgondag i kalendern. Vi tänder ljus vid högtiden för att minnas alla själar, och för att lysa upp vägen och leda våra anhöriga och alla döda på sin färd. Traditionen lever starkt i Sverige och människor vallfärdar till sina anhörigas gravar i särskilt stor utsträckning kring Allhelgonatid. Traditionen är tidigmedeltida katolsk kristen och behölls i Sverige även efter reformationen på 1500-talet då Sverige blev protestantiskt och åtminstone formellt slutade dyrka helgon. Allhelgonadagen som alltid inföll den 1 november sågs i medeltidslagarna som vinterns första dag och tidpunkten markerar sommarhalvårets slut och vinterns början.

1015805

Vad är det för skillnad på Allhelgonadagen och Alla helgons dag?
– 1772 upphörde Allhelgonadagen att vara helgdag i almanackan. Men den gamla Allhelgonadagshögtiden fanns  kvar som tradition. Först 1953 återinfördes helgdagen i almanackan men då som Alla helgons dag som alltid ska infalla på en lördag mellan den 31 oktober och den 6 november. Sedan dess lever bägge dagarna kvar.

Och vad är Alla själars dag?
– Det är en romersk katolsk minnesdag som infaller den 2 november. Här i Sverige firar vi den söndagen efter Alla helgons dag. I katolska länder firas dagen med en särskild mässa för de döda.

Gör en fin pumpalykta – och godaste pumpasoppan

Vad har Halloween med Allhelgonahelgen att göra?
– Egentligen står ordet för All Hallows Eve (alla helgons afton, eller dagen före Allhelgonadagen, alltså den 31 oktober). Traditionen är anglosaxisk och var från början en keltisk höstfest för att skrämma bort onda andar med hjälp av ljusmasker vid husen. Både de onda och de goda andarna dyker upp under årets skörd, men de onda andarna skyr ljuset och drivs på så sätt bort. Att fira Halloween har blivit en allt större, inte minst kommersiell företeelse i Sverige från 1990-talet och framåt.

Hur hittar man gravar som man vill besöka?
– Det finns väldigt bra sidor på Internet för att hitta gravar numera. Man skriver in den information man har om den gravsatta och får veta på vilken kyrkogård, i vilket kvarter eller i vilken lund den man söker ligger. Här är några länkar:
www.hittagraven.se (Stockholm)
www.finngraven.se (Sverige)
www.gravar.se (Sverige)
www.svenskagravar.se (Sverige)

Hedvigs 5 favoriter bland stämningsfulla kyrkogårdar:

Bromma kyrka och kyrkogård i Stockholm. Kyrkan är en så kallad rundkyrka och en av Stockholms äldsta byggnader, från 1100-talet. Det finns endast 8 medeltida rundkyrkor kvar i Sverige. Till Bromma kyrkogård återkommer jag varje år i Allhelgonatid, så jag vet hur stämningsfullt där är. Kyrkogården är flack och man ser de tända ljusen över hela platsen.

Skogskyrkogården i Stockholm, Skogskyrkogården i Gävle, Silverdals griftegård i Sollentuna. Dessa platser har en stark prägel av natur och skog, men också en stark sakral känsla. De är stämningsfulla platser för både eftertanke och rekreation. Ingen av platserna är egentliga kyrkogårdar, utan stora begravningsplatser utan kyrkor.

På Skogskyrkogården i Stockholm kan man gå guidade visningar med Stadsmuseet. Skogskyrkogården betraktas som den främsta begravningsanläggningen i Sverige och upptogs 1994 på Unescos världsarvslista.

På skogskyrkogården i Gävle finns ett mycket fint krematorium och kapell, belönat med Kasper Salinpriset 1965. Att sätta sig i salen där ger ett rofyllt möte mellan innerum och uterum.

På griftegården i Sollentuna är en promenerad mellan träden och alla växter en särskild upplevelse. Som besökare möts man av olikformade kvarter och den gamla garnisonsdelen.

Ekshärads kyrkogård i Hagfors, Värmland. På kyrkogården finns något helt unikt. Över 450 handsmidda järnkors som till största delen är från 1700- och 1800-talen.

Se hur du gör fler fina pumplalyktor här!

NUVARANDE Därför firar vi Allhelgona
NÄSTA ”Vi skaffade höns när vi flyttade till landet”