Att binda en egen julkrans skapar riktigt härlig stämning och är ett roligt pyssel. Här får du tips på olika sätt att använda säsongens kvistar och bär till vackra kransar som du enkelt binder själv.

vildvuxen-julkrans-på-hamlstomme

Foto: Matilda Hildingsson Av: Nathalie Myrberg

Grönskande, vildvuxen krans på halmstomme

Om du vill binda en riktigt klassisk julkrans är en halmstomme perfekt. Det är också väldigt enkelt så fort du fått in snitsen. Tricket är att få kransen lagom fyllig och fördela materialet så att det blir en bra helhet. Det går oftast åt mer material än vad du kanske tror.

Du behöver:

 • Halmstomme, finns att köpa i hobbyaffärer
 • Använd dig av naturmaterial som fyller ut stommen bra, exempelvis granris, prydnadsen, tallkvistar och eukalyptus
 • Bindtråd, grön ståltråd som finns i hobbyaffärer
 • Liten pinne eller en vikt papperslapp

Gör så här:

 1. Börja med att bestämma hur tajt eller yvig du vill att kransen ska vara. Klipp sedan lagom stora bitar av materialet, 10–15 cm brukar vara lagom.
 2. Spola upp din bindtråd på din pinne eller vikta papperslapp. På så sätt behöver du inte hålla på med hela rullen eller ha en lång tråd som trasslar in sig.
 3. Fäst tråden på utsidan av stommen. Lägg kvistarna diagonalt över stommen och fäst dem genom att följa efter med ståltråden och dra den runt kransen ett varv.
 4. Fortsätt att fylla på med kvistar och vira runt tråden. På slutet av kransen kan det vara lite svårt när grenarna möts, men då får du försiktigt peta ner kvistarna så att det blir ett fint avslut. Fäst ståltråden på baksidan.

enkel-julkrans-pa-egen-stomme

Foto: Matilda Hildingsson Av: Nathalie Myrberg

Söt grankrans på egen stomme

Att tillverka sin egen stomme är inte svårt. Om du har trädgård kan du gå ut och leta efter några långa böjbara grenar. Kanske har du en hängbjörk som du kan klippa några grenar av. Annars går det lika bra att göra en enkel stomme av lite grövre ståltråd.

Du behöver:

 • Långa, böjbara trädgrenar från trädgården
  eller grov ståltråd
 • Tunn ståltråd
 • Granris
 • Bindtråd, grön ståltråd som finns i hobbyaffärer
 • Linnetyg eller annan stuvbit du har hemma, klippt i tunna band

Gör så här:

 1. Måtta upp hur stor du vill att din krans ska vara. Vira dina tunna grenar eller din ståltråd två varv och använd sedan en tunnare ståltråd för att tajta ihop dem till en stomme.
 2. Klipp av själva toppen av några grankvistar så att de blir cirka 12 cm långa.
 3. Vira en grön bindtråd längs grenen men behåll toppen lös. Placera ytterligare en grantopp efter den första och fortsätt runt hela kransen. Avsluta med att knyta linneband
  i mellanrummen mellan grankvistarna.

gor-en-enkel-julkrans-pa-metallstomme

Foto: Matilda Hildingsson Av: Nathalie Myrberg

Röd bärkrans på metallring

Metallringar kan användas på lite olika sätt. En fin krans med bär är trevlig att hänga på dörren eller den öppna spisen. Ett fint alternativ är att använda metallringen som ljuskrona på bordet genom att fästa antika granljushållare från loppis i den. Metallringen är också fin att hänga i ett fönster, exempelvis klädd med eukalyptusblad runt och enbart en ljushållare i, men var varsam så att tända ljus är långt ifrån eventuella gardiner för brandriskens skull.

Du behöver:

 • Metallring, kring 30 cm i diameter, från hobbyaffären
 • Floratejp, grön tejp från blomster- eller hobbyaffären som är elastisk och klibbig
 • Kvistar med bär i säsong, exempelvis lingonris, nypon eller
  johannesört från blomsteraffären
 • Tunn ståltråd

Gör så här:

 1. Vira floratejp runt ringen genom att dra i den så att den blir klibbig. Detta för att du lättare ska kunna fästa kvistarna.
 2. Klipp kvistarna i mindre bitar så att de blir cirka 10 cm långa. Dela sedan in dem i små buketter med 3–4 kvistar i varje. Vira en ståltråd runt varje bukett.
 3. Placera en bukett mot ringen och fäst den med ståltråd. Fyll sedan på längs hela ringen tills det blir en full krans. Tänk på att inte placera dina buketter för nära varandra, det är fint om kransen hålls ganska nätt.


julkrans till dörren

Foto: Malin Björkholm

Silvrig krans på mossklädd stomme

Gör så här:
Lägg materialet utanpå kransen och linda fast det med dekorationstråd. Klä kransen med växter som torkar vackert. som t ex skimmia, lav och silvergirlang.
Hela beskrivningen till kransen.

julkrans-av-jarnek-lark

Foto: Thomas Hjertén Av: Helena Engström

Skir krans med järnek

Gör så här:
Får att få till en skir krans passar metallring bättre än halmstomme. Den här kransen binder du sedan med Ilex/järnek, lärk och eukalyptus.

eukalyptus,-cypress-julkrans

Foto: Thomas Hjertén Av: Helena Engström

Vacker blandkrans

Gör så här:
Det enkla är det sköna! Denna blandkrans binder du enkelt genom att varva eukalyptus och cypress.

julkrans av rosepeppar

Foto: Malin Björkholm

Annorlunda julkrans

En annorlunda julkrans gör du av rosépeppar. Den är både vacker och doftar ljuvligt. Här har vi använt en tunnare stomme för en smalare krans. Fint i ensamt majestät eller i sällskap av andra gröna kransar. 
Hela beskrivningen till kransen.

julkrans med bär

Foto: Malin Björkholm

Krans med fina bär

Klassiskt bunden krans på halmstomme. Här har vi använt mjuken som inte sticks och är lättare att jobba med. Börja med att klä in hela stommen med hjälp av grön myrtentråd. Stick sedan in kvistar av silvergirlang och svarta viburnumbär för ett lagom vilt resultat. Hela beskrivningen till kransen. 

adelgran-julkrans-mullig

Foto: Thomas Hjertén Av: Helena Engström

Stänk av silver

Gör så här:
För att framhäva ädelgranens fina toner, varva med  eukalyptusblad. Tillsammans bildar de en mullig och klassisk krans.

Inred med kransar

Att hänga upp flera olika kransar tillsammans inomhus blir riktigt effektfullt. Blanda gröna kransar med kransar av kottar, tunna med breda.
Kransar från vänster: krans av lärkgrenar med kottar, stor krans med stomme av pil och vintergröna växter, liten buxbomskrans, krans av eukalyptus. Till de tunna kransarna använde vi en stomme av grov ståltråd och grön myrtentråd att binda med. Den stora kransen gjordes av kottar som vi limmade på en frigolit­stomme.

julkransar inspiration

Foto: Olof Abrahamsson Av Pernilla Nilsson/dona.nu

Extra hållbara kransar med glycerol

Extra hållbar blir kransen om du binder den av kvistar som fått stå och dra i glycerol. Blanda en del glycerol (finns på apoteket) med två delar kokande vatten. Låt svalna. Klyv kvistarna cirka 4 cm nedifrån och låt dem stå en timme i 10 cm hett vatten innan du ställer dem i den avsvalnade glycerolblandningen. Efter cirka en vecka är kvistarna redo att användas i kransar. Glycerolblandningen kan du återanvända. 

extra-hallbar-julkrans-med-glycerol

Foto: Olof Abrahamsson Av Pernilla Nilsson/dona.nu

Material till kransar

Björkkrans, stomme, från Granit, läs mer och köp här 
Belysning till krans, läs mer och köp här

kransstomme belysning julkrans

Tunna metallstommar från Granit, läs mer och köp här 

metallstommar till dorrransar

Sammetsband från Ellos, läs mer och köp här 

sammetsband

Halmstomme från Panduro, läs mer och köp här 

halmstomme till krans

Sugen på mer julinspiration?
7 enkla och vackra julpyssel
Lyxiga saffransbullar med nöttosca
Så stöper du egna ljus