Det finns många sätt att upptäcka Dalarna på. Ett av de bättre är från hästryggen. Vi rider genom trolska skogar, tar oss över åar och blommande ängar – och får en oförglömlig upplevelse som hämtad ur en sagobok.

FÖLJ MED LANTLIV PÅ EN RIDRESA I PORTUGAL I SEPTEMBER – LÄS MER HÄR

Det häftigaste Bertil Hansson har upplevt på en hästrygg någonsin var under en månskensritt i Siljansbygden mellan jul och nyår för ett par år sedan. Nysnön hängde som mjuka draperier på granarna, rimfrosten gnistrade och fullmånen bäddade in naturen i ett blåaktigt, nästan magiskt sken.

– Det var som att rida i en Disneyfilm, säger Bertil. Det var all­deles tyst och stilla. På avstånd kunde vi höra vargarnas ylande. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Läs också: Sommarutflykter

Lotta och Bertil
Lotta Hernek och Bertil Hansson stortrivs på hästgården bland djupa skogar och med blommande Silverbergsängarna inpå husknuten.

Det var då. Nu är det en fantastisk sommarmorgon vid Silverhill Stable i Boda Kyrkby i Rättvik, en av de kommuner som ingår i den så kallade Siljansbygden. Morgonen är inte så varm, på gränsen till kylslagen. När Bertil gick upp för ett par timmar sedan visade termometern bara åtta grader. Men solen gör vad den kan för att värma oss. Snart ska vi få vara med om ett äventyr som får det att pirra lite extra i magen. Vi ska rida ut på nordsvenska hästar i flera timmar och äta lunch vid en sjö långt inne i skogen. Vardag för Bertil, men en speciell upplevelse för oss. Närmare djur och natur än så här kan vi nog inte komma.

– Jag har alltid varit friluftsintresserad. När hästar kom in i mitt liv fick jag ett gudomligt sätt att komma ut i naturen på. Numera betyder våra hästar mer än så. De är kompisar som ger oss lugn, harmoni och gemenskap i livet. Är man stressad eller på dåligt humör försvinner det negativa direkt när man rider ut en sväng i naturen. Därför är tiden med hästarna så värde­full. De lär oss att vara närvarande i nuet, precis som de själva alltid är, säger Bertil.

hästar i hage

Vi följer med honom ut till den stora hagen där ett tiotal hästar går och betar. I dag är det Valle, Myrmin och Pjär som ska ta med oss ut i skogen. Stora, trygga och varma nordsvenskar som villigt låter sig fångas in, kläs i grimma och därefter snällt lunkar med oss till stallbacken. Där ska det ryktas och kratsas hovar innan sadlar läggs på plats. Och så ska det kelas, så klart. Myrmin och de andra hästarna tycker om att blir klappade och kramade. Då blundar de. Deras mular är mjuka som sammet, den glänsande sommarpälsen varm och mysig. De utstrålar ett lugn som smittar av sig. Myrmin är visserligen väldigt stor men hans lugna ögon ingjuter mod och förtroende. Det här ska gå bra!

– Vi rider western style, förklarar Bertils fru Lotta Hernek.

westernsadel
Bertils Coloradosadel med tillhörande pad i handtovad ull är ett vackert arbete.

Bettlöst och med westernsadlar. Det är ett friare ridsätt som bygger på en kommunikation präglad av samarbete och lyhördhet. I stället för att kontrollera hästarna med bett, styr vi med sits och vikt. Häst­arna får gå med huvudet fritt och använda det för att lättare kunna balansera.

– Här är det skogsridning som står i fokus. Hästarnas uppgift är att bära runt er så att ni kan få en så fin naturupplevelse som möjligt från hästryggen. Vi syns vid sjön!

eldpallkojan
Vem som helst får övernatta i den gamla eldpallkojan som erbjuder vandrare väggfasta britsar och en eldstad.

På Myrmin sitter man högt ovanför marken. Det kunde ha varit läskigt, men med Myrmin under sig känner man sig trygg. Han vet att ta det lugnt och stå stilla när det krävs. De rejäla western­sadlarna med sydda mönster och silverdetaljer är sköna att sitta i. Skulle osäkerheten sätta klorna i oss finns en rejäl knopp längst fram på sadeln att greppa tag i. Det är den knoppen Hopalong Cassidy och andra cowboys lägger sitt lasso runt. Men vi ska inte fånga några kalvar på stäppen. Vi ska fånga dagen och Dalarnas innersta själ. Dags att ge sig av från stallbacken.

Ockran
Ockrans vatten är så rent att det går att dricka direkt ur sjön. En mycket exotisk upplevelse för utländska ridgäster.

Om Bertil upplevde den där vinterritten som en Disneyfilm är vår som en fantastisk sagobok full av goda dofter och vackra syn-intryck. Med Bertil i spetsen börjar turen på en grusväg som snart smalnar av till en vindlande stig. Oavsett underlag lunkar hästarna tryggt fram och tycks veta exakt var de ska sätta hovarna för att göra det så bekvämt som möjligt för oss. Det är hästarnas förtjänst att alla som vill kan följa med på en tur som denna, förklarar Bertil.

närbild häst
Myrmin älskar att mumsa på färskt ängsgräs.

– Nordsvenska hästar älskar att vara i skog och mark. De är stabila och man kan lita på dem. Hit kommer människor som aldrig har varit i närheten av hästar. Efter en ridtur i skogen är de helt frälsta.

Vi nickar instämmande, redan frälsta. Turen går genom trolska skogar med tjock mossa och gräsbevuxna tuvor. Vi tar oss över åar, genom blåbärssnår och över blommande ängar. Och vi kommer längre och djupare in i skogar där det är alldeles vindstilla och med en sol som försiktigt strilar ner mellan trädtopparna. Bertil kan skogen som sin egen ficka.

– Vi stöter på djur varje gång vi är ute och rider, men det är inte alltid vi ser dem, ler Bertil. Här finns både älg och rådjur och jag har sett spår av björn också. Förmodligen ligger de och spanar på oss.

kokkaffe över öppen eld
Kokkaffe gjort över öppen eld smakar himmelskt gott när det är dags för rast vid Ockran.

Man blir hungrig av vildmarksliv. Vilken tur att vi snart är framme vid sjön Ockran, dit Lotta har åkt i förväg och dukat upp mängder med mums. Runt sjön sträcker sig högresta träd upp mot skyn. Vi binder upp Myrmin, Valle och Pjär vid några träd och förser dem med deras absoluta favoritlunch: varsin säck hö. Ockrans vatten är så klart och rent att man kan dricka det direkt. Intill vindskyddet brinner en brasa över vilken Bertil lagar riktigt kokkaffe i koppar­kittel. Något annat vore otänkbart, nickar han. Vildmarksliv kräver kokkaffe som dricks ur emaljerade plåtmuggar. Mer cowboylikt än så här kan det väl ändå inte bli?

kokkaffe

Bertil förvarar de malda kaffebönorna i en läderpung, tillverkad av samer. Träskopan har han själv täljt till – likt en äkta cowboy.

– Jodå, skrattar Bertil. På vissa turer lagar vi mat över elden. Det kan bli både chili con carne och amerikanska pannkakor med bacon.

Ockran
Linda Westberg tvättar händerna i Ockran innan lunchen.

Vi känner oss lyckliga över det som dukas upp i dag. Bara lokalproducerat och gott så att det förslår. Det är tunnbröd, lingonnektar, sylt, rostbiff, skinka, fäbodsmör, rabarbersaft, fårkorv, ostar, bröd och en ljuvlig rabarberkaka som Lotta har bakat. Vem vill återvända till civilisationen när man kan sitta här på renskinnsfällar och ha det bra? Lyssna till vågornas kluckande från sjön, känna doften av den tända brasan och fylla magen med allt det goda. Just här och nu ångrar vi att vi inte slog till och bokade en flerdagstur på en gång. Men nästa gång, så. Man kan nämligen inte rida på nordsvensk i Siljansbygden endast en gång i sitt liv. Det är direkt beroendefram­kallande. Nästa gång, upprepar vi som ett mantra. Nästa gång blir det flera dagar.

galopp

I skogen försvinner tid och rum. Det har gått många timmar sedan vi lämnade Boda Kyrkby. Motvilligt lyssnar vi på Bertil när han säger att det är dags att återvända hem. Hem? Är det verkligen nödvändigt? Bertil skrattar och frågar om vi vill liva upp oss med en riktig galopp som tröst. Om vi vill! Nu är vi modiga cowboys på väg hem till ranchen efter en lång arbetsdag. Myrmin, Pjär och Valle är inte nödbedda. På en inbjudande grusväg sätter de fart efter att ha fått sina kommandon. Först lugnt, sedan allt snabbare. Det är som om en urkraft släpps lös. Men inte utan kontroll, bara av glädje. Vi tjoar, hästarna frustar. Att känna fartvinden i ansiktet och pirret i magen är en upplevelse som slår det mesta. Man blir lycklig i själen.

RESA HIT OCH RUNT:
Om du åker till Dalarna är Siljansbygden väl värd ett besök. Egen bil är enkelt att ta sig dit och runt med, men det går också tåg, via Borlänge, till Leksand, Tällberg, Rättvik, Mora och Orsa.

RIDNING:
Silverhill Stable anordnar ridturer på nord­svenska hästar året om för nybörjare och vana ryttare. Från endagsturer till flera dagar med övernattning.

Hyttornas hästgård har islandshästar och nordsvenska brukshästar.

Vargheden islandshästar har en till flera dagars ridturer.

Det finns många möjligheter till turridning runt om i Sverige, se: www.turistmal.se och www.icelandichorse.se.

SE RUNT SILJAN:
Karl Tövåsens fäbod. Äkta fäbod med tillverkning av ostar och smör. Liten butik och mysigt kafé.

Skattungbyn. Liten, vacker by med 350 invånare som brinner för byns fortlevnad. Känd för sin vackra natur samt sitt traditionella midsommar­firande. Fina bad och picknickmöjligheter på Djurviksbadet. Sköna spaupplevelser på närbelägna Spa Celebration.

Styggforsen. Naturreservat med högt vattenfall i trolsk miljö. Vacker promenadslinga runt vattenfallet. Sommartid finns kaffestuga.

Furudals bruk. Gammal, välbevarad järnbruksby vid Ore älv. Bad- och paddlingsmöjligheter. Golf. Konstgallerier och museer i närheten.

MYSIGT BOENDE:
Beroende på vilken standard och bekvämlighet man vill ha finns mängder med boende att välja på, allt från stugor, B & B och vandrarhem till hotell och pensionat. Här är ett axplock:

Wiborggården B & B, Boda Kyrkby, har B&B i en gammal dalagård.

Lustigsgården B & B, Rättvik, har rum med utsikt över Siljan.

Backlunds Boende, Vikarbyn, har B&B och stugor samt utsikt över Siljan.

Leksands Gästhem, Leksand, har B&B i en gammal skola.

Green Hotel, Tällberg, hotell där du bland annat kan bo i härbre samt se på bra konst.

TREVLIG SHOPPING:
Kurbitsladan i Fu – Britta i Dalarna. Ligger mellan Rättvik och Mora. Upplevelse- och inspirationsbutik med modern kurbitskonst och daladesign.

Djura Bok & Pappersverkstad, Djura. Material och verktyg till bokbinderi och pappersskapande. Vackert bokhantverk och pappersvaror.

Lyckaform, Leksand. Nyskapande design, bland annat kuddar, filtar och mattor med traditionella mönster från Leksand.

Spader Madame Retro Vintage, Vikarbyn. Retrobutik med kläder, prylar och möbler från 1940–1970-talet, men även från förra sekelskiftet.

Läs också: FÖLJ MED LANTLIV PÅ RIDRESA I PORTUGAL I SEPTEMBER