Amaryllis är en riktig klassiker bland julblommorna och får såhär lagom till advent skapa stämning i många hem. Men hur får man den att blomma riktigt länge? Här är floristens tips och knep för att få den ståtliga favoriten att blomma hela vägen fram till jul.

amaryllis som blommar länge tips

Nu är det advent och julblommornas högtid börjar. En storfavorit är den ståtliga amaryllisen som finns i många färger och former. Många vill driva upp blomman från löken, men den är också väldigt fin som snittblomma. Låt den stå i ensamt majestät eller arrangera den i en maffig bukett tillsammans med gröna kvistar av tall, eukalyptus eller lärk. Här är floristens 5 bästa knep för att få amaryllisen blomstra ända fram till jul.

1. Sätt löken i en stor kruka. Använd gärna ett par blompinnar till stöd också. Då kan blomman växa sig stor utan att välta.

2. Vattna sparsamt. Om du tar in amaryllislöken i början av december ska du vattna den väldigt sparsamt.

Läs mer: Så gör du fina arrangemang med julblommor

3. Ställ blomman svalt när den har slagit ut. Gärna i ett fönster. Då håller den sig fin ännu längre.

4. Klipp bort vissnade blommor. Det ger kraft till löken.

5. Till amaryllisen på snitt: Köp din snittamaryllis när två av knopparna visar färg men inte har slagit ut. Sätt en gummisnodd längst ner på stjälken så fransar den inte upp sig och byt vatten ofta.

Läs mer: Glöggfest på en halvtimme: 10 bästa tipsen!

NUVARANDE Experten tipsar: Så blommar din amaryllis länge
NÄSTA DIY: Söta julgransdekorationer du kan göra själv