Fredrik Lindström är kamin- och vedspisexpert på  Nacka Byggnadsvård. Här är hans 6 bästa råd för en väl fungerande vedspis:

1. Elda inte för hårt så skonar du spisens utbytbara slitdelar. Stäng luckan när du fått fyr. Först när det är en blandning mellan glöd och lågor är det dags att lägga in mer ved för att få en jämn, fin temperatur. Då blir det en god, ren förbränning som tar tillvara maximalt med energi ur veden utan att frigöra farliga gaser.

2. Röken ur skorstenen ska vara ljus och knappt synlig. Ljusnar den inte efter en stund så har man för låg temperatur i brasan.

3. Mixa veden. Hårda träslag som oxel, lönn och ask ger mycket värme. Blanda gärna med bitar av mindre energirika träslag som exempelvis gran, furu och al för att minska påfrestningen på spisen.

4. Aska ur spisen ordentligt med jämna mellanrum. Om asklådan blir överfull tränger askan upp i rostret, gallret som veden ligger på, som kan gå sönder.

5. Gör rent spisen någon gång per år. Ta bort brännjärnen och kolla att de verkar hela. Kolla att det går att röra på rostret, ruska i rosterskaken om det finns en sådan. Dammsug bakom spisen så att luften kan strömma fritt där, se till att det eldfasta lerbruket på ugnen är helt. Kontakta en specialist om något kärvar. Det blir betydligt billigare att byta ut en trasig del än att behöva reparera hela spisen.

6. Att inte elda alls kan skada spisen. Speciellt om den står i ett oanvänt och fuktigt hus så finns risken att spisen rostar sönder på sikt. Regnvatten som lyckas ta sig in i spisen via skorstenen kan frysa på vintern och orsaka sprickor.

Härlig inspiration för eldstäder!

Följ oss på Facebook för inspiration, tips och idéer till ditt hem varje dag!