Det är lätt att lockas av namn och katalogbilder, men vilka rosor kommer passa bäst i din trädgård i sommar? Anna Stenberg kommer med råd.

Många drömmer om en härligt doftande rosenträdgård och som tur är finns det rosor för alla platser och alla stilar. Utmaningen är att välja rätt ros för just din egen stil, trädgårdens odlingsförhållanden och den skötsel och tid trädgården får kräva. För spannet mellan superkultiverade rabattrosor som på vägen förlorat sin doft och de enklaste vildrosorna innehåller tusentals rosor att förföras av!

13 tips och råd för dina rosor

Rosor Roses Rose

1. Gammaldags eller moderna?
De flesta gammaldags rosor (de rosor som introducerats före 1867, eller tillhör en sortgrupp som uppstod före 1867) blommar en gång på sommaren medan de moderna sorterna remonterar och blommar tills vintern kommer. Det är vackert med frostnupna rosor som glittrar i morgonsolen, men de äldre varianterna har även de sin charm. Programmet för odlad mångfald, POM, är en nationell satsning som inventerar och dokumenterar värdefulla kulturrosor som odlats i minst 50 år i Sverige. Under deras varumärke Grönt Kulturarv lanserar de nya (fast gamla) sorter till handeln – ny ros för i år är till exempel den fyllda pimpinellrosen ‘Valdemarsvik’. Den är insamlad i Östergötland där den har odlats sedan tidigt 1900-tal.

Rosor Roses Rose

2. Köpa rosor
Det finns rosor för alla platser men som vanligt gäller det att planera lite i förväg innan du åker till handelsträdgården. Förbered platsen genom att gräva och jordförbättra. Kontrollera hur mycket sol platsen har och om jorden är full av lera eller sand. Tillgången till vatten är också en viktig faktor. Utan denna kunskap är det lätt att förföras av den vackrast blommande rosen i handeln och åka hem med en planta som aldrig kommer att trivas! Köp friska rosor med känt ursprung och av god kvalité. Under vår och höst kan man köpa barrotade rosor med ett lägre pris som följd. Sent på säsongen ska man gärna kontrollera att de inte är uttorkade. Krukodlade rosor kan planteras under hela säsongen.

Rosor Roses Rose

3. Läget, läget, läget
Stil, storlek, färg och blomningstid är förstås viktigt. Men en ros som trivs är den vackraste och det finns faktiskt rosor som passar alla Sveriges zoner och lägen. När det kommer till härdighet gäller Riksförbundet Svensk Trädgårds zonkarta som standard i Sverige. Den delar in landet i åtta zoner från den varmaste, zon I till den kallaste zon VIII. Kartan gäller bara vedartade växter, alltså de som övervintrar med grenar ovanför jorden. De som vissnar ner, lökar och perenner, är örtartade. Härdighetsangivelser skall inte ses som en garanti utan som ett riktmärke. Och det är mer än temperaturen som spelar roll. Svängningar i temperaturen är en viktig faktor tillsammans med skyddande snötäcke, dränering och skyddade platser. Att inte städa eller klippa ner växterna på hösten är också ett sätt att skydda inför vintern.

Rosor Roses Rose

4. Härligt härdiga sorter
Härdiga och friska rosor kräver mindre skötsel. De har ofta en mindre anspråkslös blomning och remonterar inte. Vildrosor och deras hybrider hittar vi i den här gruppen tillsammans med engångsblommande gammaldags buskrosor.

Härdiga sorter:

 • ‘Flammentanz’ (bilden) från Rosa Kordesii-gruppen är den härdigaste röda rosen, zon VI
 • Rosa Helenae-gruppen ‘Hybrida’, också kallad Honungsros zon V
 • Rosa majalis ‘Foecundissima’ eller Kanelros zon VIII
 • Rosa beggeriana ‘Polstjärnan’ är den härdigaste klätterrosen, zon VII
 • Rosa pendulina, Bergros zon zon VIII
Rosor Roses Rose

5. Friska rosor
För att stimulera blomningen kan du klippa rosorna under första bladparet. Rosor som inte trivs blir extra mottagliga för sjukdomar som rosrost, mjöldagg, svartfläckssjuka och svampangrepp. Extra friska rosor behöver man inte skämma bort så mycket för att de skall hålla sig fina under lång tid. Grupperna som innehåller extra friska grupper är rugosarosor, pimpinellrosor, kinesisk gulros, äppelros, moyesii och Helenae- gruppen där vi hittar den fyllda honungsrosen.

Några friska sorter:

 • Spinosissima- gruppen ‘Stanwell Perpetual’
 • Rugosa-gruppen ‘Ritausma’
 • Helenae-gruppen ‘Hybrida’ och ‘Lykkefund’
 • Moyesii-gruppen ‘Geranium’
Rosor Roses Rose

6. Tänk på detta vid plantering
Planteringsgropen skall rymma rötterna utan att de behöver vikas eller trängas. För stora rosor skall gropen vara cirka 70 cm djup och 60 cm bred. Okulerade rosor, alltså då ett vilande skott, en knopp, av en ros opereras in på en annan grundstam, planteras med okuleringsstället 8-10 cm under jordytan. Klätterrosor och rosor som är känsliga för köld kan planteras djupare ändå. Men stamrosor och rotäkta rosor planteras på det djup de sitter i krukan. Och glöm inte att vattna ordentligt vid planteringen!

Rosor Roses Rose

7. Några rosor för torra jordar
Det finns de som odlar rosor på magra jordar och tycker att rosen blir mindre men fin och välmående.

 • Rosa canina, stenros zon VI
 • Rosa spinosissima-gruppen ‘Husmoderrose’ zon VI
 • Rosa spinosissima ‘Plena’, pimpinellros VIII
 • Rosa rugosa, vresros zon VIII
 • Rosa dumalis, nyponros zon VI
Rosor Roses Rose

8. Några rosor för lite fuktiga jordar

 • Rosa multiflora-gruppen ‘Seagull’ zon III
 • Rosa Helenae-gruppen ‘Hybrida’ V, ‘Aksel Olsen’ zon III och ‘Lykkefund’ zon III
 • Rosa majalis ‘Foecundissima’, fylld kanelros, zon VIII
Rosor Roses Rose

9. Så ska du planera in rosen i trädgården
Som trädgårdsdesigner planerar jag inte automatiskt in rosor om inte trädgårdsägaren själv nämnt den som en favoritväxt eller vill ha en romantisk trädgård. Men rosor är fantastiska rumsbildare på klätterstöd i form av till exempel pergola, tripod eller spaljé. Eller varför inte som häck?

Friska och härdiga rosor är väldigt lättskötta och väljer man sorter som kräver mer skötsel finns det några få riktlinjer:

 • Plantera i lucker jord med inslag av lera.
 • Vattna rikligt under hela etableringen och i stor mängd vid torka
 • Gödsla med välbrunnen kogödsel på våren och luckra ner det försiktigt och ytligt
 • Beskär enligt instruktionerna för din ros men grunden är att ta bort döda grenar.

På bildens syns skuggtåliga Constance Spry som kan användas som busk- eller klättreros.

Rosor Roses Rose

10. Bygga med växter
Med rätt stöd kan honungsrosen bli uppemot 10 meter hög och ett fint byggelement i trädgården. Låt den växa uppför en pergola eller spaljé för att skapa rum eller som här, en bågformad portal in i kryddträdgården. Rosen har ett tätt växtsätt och stark doft vilket gör att den gärna får skapa vägg runt en sittplats.

Rosor Roses Rose

11. Tunga klättrare
Rosor behöver en luftig växtplats och det gäller även på växtstödet. Klätterrosor kan växa utmed väggar och murar eller fritt på till exempel bågar, gamla träd eller tripoder. Ibland vill man även ge buskrosor som är klena eller som har tappat sin form växtstöd. Bind upp grenarna tidigt på våren och en och en för att det ska bli snyggt. Det måste finnas utrymme för grenen att växa i öglan. Använd material som är mjuka men starka för tyngden blir stor. Här har ett armeringsnät med distanser använts för att skapa ventilation och för att skydda väggen. Formen på nätet kommer att ge ett överhängande flor av blommor!

Rosor Roses Rose

12. I fint sällskap
Rosorna kan gärna få sällskap av perenner i stora planteringar. Antingen låga marktäckare eller som här höga stänglar av stor blåklocka, Campanula persicifolia ‘Alba’ och riddarsporre, Delphinium.

Rosor Roses Rose

13. Inred uteplatsen
Det är härligt att njuta av rosorna på nära håll och genom att plantera i kruka kan man möblera uteplatsen med dem hela sommaren. Plantera ut dem i rabatten på hösten för vinterlivet i kruka kan bli för tufft.

På bilden syns Bonica stamros från Rosa Floribunda-gruppen som är tålig. Härdig till zon V.

Mer inspiration:
Inspiration till trädgården
Hur får man till rumslighet i trädgården?

Renovering och heminredning