Gnistrande snö i solsken och ett underbart vinterlandskap att åka längdskidor i – på kvällen väntar en gourmetmiddag på mysigt hotell. Att resa på vintersemester gör gott för kropp och själ. Här är fem vackra vinterpärlor med fina längdspår i Sverige, Norge och Italien.

Oändliga skidspår i Bruksvallarna

Den lilla byn Bruksvalla i Härjedalen har lockat längdskidåkare sedan mitten av förra seklet. Åk längs älven i dalen eller ta dig upp på fjället och vidare nästan hur långt som helst.

Turåkning på fjället
Foto: Funäsfjällen

BO BRA OCH ÄT GOTT: Fyra hotell; Bruksvallsliden, Bruksvallarnas fjällhotell, Walles och Fjällbäcken lodge. Hotellen hyr också ut stugor. Den som inte äter på hotellet eller lagar mat hemma i stugan, äter garanterat gott på restaurang Agaton i Ramundberget. Fantastiska våfflor och dito renklämmor äter man på toppstugan Kariknallen ovanför Bruksvallarna.

SÄSONG: Från november till april-maj.

TA DIG HIT: Ingen nära tåg- eller flygförbindelse, men bussar går från Stockholm och Göteborg varje dag hela vintersäsongen. Den som tar egen bil har knappt 60 mil från Stockholm och knappt 70 mil från Göteborg.

Lyx à la Lappland

Mys, mat och många mil skidspår på fjället. På Laisaliden lever man gammaldags pensionatsliv med naturen och tystnaden som enda granne.

Laisaliden
Bor du med helpension så ingår trerättersmiddag, rejäl fjällfrukost och lunchmatsäck som du själv packar från frukostbordet.

Laisaliden
Foto: Göran Assner, Anders Fröberg, Rolf-Örjan S Høgset

BO BRA OCH ÄT GOTT: Pensionat Laisaliden har 16 rum, varav 12 dubbelrum. Ambitiöst kök med tonvikt på lokala råvaror. Pris i högsäsong ca 1 300 kr för del dubbelrum, inkl frukost, trerättersmiddag samt lunchmatsäck.

Laisaliden

Foto: Göran Assner, Anders Fröberg

SÄSONG: Året runt. Snön ligger ofta från oktober till maj, bäst skidväder brukar man få i mars och april.

TA DIG HIT: Hemavan har en egen flygplats, där det landar flyg från Stockholm varje dag. Den som är ute i god tid kan hitta en t o r-biljett för under 2000 kronor.

Härligt i Harsa

Hälsingland är vackert som ett vykort även på vintern. Åk skidor i Harsa, där spåren går under snötyngda grenar och bland gamla fäbodar med utsikt ända bort till Dalarna. Man kan också ta en tur med häst och släde, eller åka hundspann som utgår från Harsagården.

turoton.vinter2

Harsa

BO BRA OCH ÄT GOTT: På Harsagården finns 12 vandrarhemsrum, 3 hotellrum och 14 stugor. Helpension med frukost, lunch och middag kan bokas vilket alternativ man än väljer och kostar 305 kr/dygn. Pensionat Järvsöbaden i Järvsö är ett lite lyxigare men lika charmigt alternativ, känt för sin goda mat.

SÄSONG: Från december till påsk.

TA DIG HIT: Järvsö ligger drygt 3 timmars bilresa från Stockholm. Det går också att åka hit med tåg. Taxitransfer till Harsa finns.

Vinter på italienska

Alperna är inte bara utförsåkning. För den som föredrar att ta sig fram på längden väntar härliga upplevelser i Alta Pusteria – både i snön och kring matbordet.

skidor italien 2
Boka en skidsafari där man under en knapp vecka bor på tre olika ställen, bagaget fraktas per bil.

skidor italien

BO BRA OCH ÄT GOTT: Små hotell med familjär stämning och bra mat är mer regel än undantag i de italienska alperna. Ett exempel med extraordinär utsikt är hotellet Hohe Gaisl i Braies, som ligger på 2000 meters höjd. Hotellet ingår i den skidsafari som man kan boka genom svenska reseföretaget La Villa. Sex nätter på tre olika hotell med halvpension och del i dubbelrum kostar 6 051 kronor i januari.

SÄSONG: Januari (lågsäsong) och februari (högsäsong).

TA DIG HIT: Med flyg till Treviso (dit lågprisbolagen flyger), Innsbruck eller Venedig. Buss från flygplatserna tar upp till 3 timmar. Flyger du till Innsbruck så är tåget ett trevligt alternativ, med transfer från San Candido till Sesto.

Fjällmys i Fefor

Norge är skidspåren aldrig långt bort. I vackra Gudbrandsdalen finns många fina skidorter. En favorit är Fefor, som lockat vintersemestrare sedan början av förra seklet. Skida från hytte till hytte – som kan vara obemannade och erbjuda en brits och en kokplatta, eller fullt utrustade med finrestaurang och sköna sängar.

Fefor

BO BRA OCH ÄT GOTT: På Fefors Høifjellshotell, vars äldsta delar byggdes i mitten av 1800-talet, finns allt från enkla men mysiga rum till fjällyxiga sviter, pool, gym, curlingbana och squash. Köket är ambitiöst traditionellt, med betoning på lokala råvaror. Pris för del i dubbelrum med frukost, afternoon tea och buffémiddag från ca 1 350 kr.

SÄSONG: Från november till maj. Högst beläggning i februari/mars, men många föredrar att komma hit senare på våren då spåren är tomma och solen värmer.

TA DIG HIT: Fefor ligger norr om Lillehammer, som i sin tur ligger 15 mil norr om Oslo. Flyg till Oslo och ta tåg till Lillehammer och fortsätt med buss eller taxi.