Duka upp fin fågelmat till småfåglarna i vinter så har du underhållning utanför fönstret fram till våren. Småfåglarna behöver så väl vår omsorg för att klara sig bra på våra breddgrader, speciellt vid riktigt snörika och kalla vintrar.

Vi nordeuropéer spenderar årligen hundratals miljoner kronor på fågelmat som sätts ut i våra trädgårdar under den kalla delen av året. Med lite fantasi blir fågelbuffén inte bara en utfodringsplats utan också ett vackert blickfång i den vintervita sovande trädgården. För att få en varierande skara småfåglar att trivas i din trädgård, är det lämpligt att känna till respektive fågels favoritföda. I handeln finns många olika sorters mat och varierande kombinationer av mat. Tänk efter vilka fåglar du vill ha utanför ditt fönster, och bjud dem deras favoriter.

Fin fågelmat

En enkel havrekärve placerad på ett bord tillsammans med mossa, en ljung och en julros bildar ett vackert och inbjudande buffébord för övervintrande småfåglar. Fäst några äpplen med ståltråd i kärven för att lockar en bredare publik. De röda äpplena och gör dessutom kärven extra dekorativ.

Fågelmat

Spetsa några röda äpplen på träspett, som du finner i mataffären, och doppa äpplena i matolja. Rulla sedan i valfri fröblandning så har du skapat några härliga ”äppelklubbor” som enkelt kan placeras ut lite var stans i trädgården.

Fågelmat

Foto: Anne-Charlotte Andersson

Trä äpplen, kanelstänger, kottar, rönnbär, små kvistar av gran, en eller kanske ceder, på ett starkt snöre eller en bit ståltråd. Avsluta ”pendeln” med en uppochnedvänd liten terrakottakruka fylld med en blandning av kokosfett och olika fröer. Häng ”pendeln” på en stadig gren och invänta sedan finbesök!

Fågelmat

Fågelmat

Plocka pinnar i skogen och tillverka en egen ”gran”. Om du inte har hammare och spik går det bra att knyta fast ”grenarna” på ”stammen”. Granen blir ett smycke i sig i din trädgård samtidigt som den passar bra till att hänga hjärtan eller stjärnor på tråd i.

Läs också: Tänk på det här när du ska ge småfåglar mat

Fågelmat

Det finns färdiga kransstommar i olika material att köpa på de allra flesta blomvaruhus. Använd en sådan för att få en stadig krans med fin form. Fäst sedan äpplen, talgbollar eller något annat du tycker passar.

Fågelmat

Ett vackert fågelbord på zinkstativ och ett betngfat. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du använder för utfodring av fåglar i din trädgård. Leta på loppisar och i källaren. Säkert finner du något kul och oväntat du kan använda.

Läs också: Vad gillar fåglarna att äta?

Fågelmat

En gammal eldkorg med lärk och ulliga videgrenar att sitta på uppskattas som matbord av entitan vars favoritmat är hampfrön bland annat.

NUVARANDE Fest för fåglarna med fin fågelmat i vinter
NÄSTA Getost med honungsnötter, ädelostflarn och sandwich med provolone!