Har du alltid velat öppna champagneflaskan på nyår på ett storartat sätt? Här får du veta hur du sabrerar!

Så gör du:
1. Välj en plats där det inte gör så mycket om det blir lite blött.
2. Utomhus är att föredra.
3. Ta bort folien runt korken, hela halsen skall vara bar.
4. Lossa grimman samtidigt som du håller andra handens tumme över korken för att försäkra dig om att korken inte far i väg.
5. Hitta fogen. En champagneflaska består av två lika delar som smälts ihop. Genom att följa fogen med sabeln ökar chanserna för framgång.
6. Fatta flaskan i ena handen med fogen uppåt.
7. Håll flaskan i 45 graders lutning och rikta den bort från dina gäster.
8. För sabeln längs flaskans hals och med sabelns baksida slår du försiktigt mot klacken vid flaskmynningen.
9. Sabrering är teknik och inte kraft. Börja försiktigt och öka kraften om det behövs.

Förberedelser
Kyl flaskan i god tid innan. En temperatur på 6 till 8 grader är att rekommendera. En varm flaska har ett högre tryck och därmed är risken större att den explodera. En lyckad sabrering kräver en flaska av god kvalitet. De viner som fått en andra jäsning på flaska, så kallad methode traditionelle, har som regel något kraftigare flaskor och går av på rätt ställe. En handske till den hand som håller flaskan är att varmt rekommenderad. I de sällsynta fall en flaska går sönder räddar en handske dig från skärsår i handen.

Verktyg
Du behöver ingen sabel för att sabrera, en stadig kökskniv eller liten yxa är också alldeles utmärkta sabreringsverktyg. Men använd baksidan, den ger dig rätt tyngd i slaget och en bevarad egg på verktyget i fråga.

Säkerhet
Det kan vara skönt att öva utan publik innan man gör sin första offentliga sabrering. Att hugga sin första flaska på tolvslaget med en bra champagne och många gäster är inte att rekommendera. Nervositet och berusning är inte en lyckad kombination tillsammans med tekniken. Flaskans tryck gör att allt potentiellt glassplitter blåser bort men tänk på att flaskans nya mynning är sylvass. Att dricka direkt ur den är med andra ord en mycket dålig idé.

(Källa: Allt om vin)

Tips från Allt om Mat: Goda snittar och tilltugg till champagne